Produkty z największą ilością witaminy K - Piekniejsze.pl

Produkty z największą ilością witaminy K

Aby zachować organizm w zdrowiu, nasza dieta powinna być zbilansowana. Przedstawiamy produkty z największą ilością witaminy K.
Produkty z największą ilością witaminy K
Produkty z największą ilością witaminy K, fot. pixabay.com

Zbilansowana dieta to podstawa, aby zachować organizm w zdrowiu. Produkty, które spożywamy powinny zawierać dużą ilość witamin i składników mineralnych. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie posiada właściwości i które produkty zawierają jej największe stężenie?

Zobacz też:

Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie

Skrzyp. Właściwości i zastosowanie

Spis treści:

  1. Zalety przyjmowania produktów z witaminą K
  2. Produkty zawierające dużą ilość witaminy K
  3. Niedobór witaminy K w organizmie
  4. Nadmiar witaminy K w organizmie

1. Zalety przyjmowania produktów z witaminą K

Witamina K ma wiele właściwości i bierze udział w większości procesów zachodzących w organizmie. Przede wszystkim odpowiada za krzepnięcie krwi, a właściwie tworzy cząstki, które biorą udział w procesie.

Zobacz też:

Magnez – właściwości i zastosowanie. Dlaczego powinniśmy go suplementować?

Żelazo – właściwości, dawkowanie, objawy niedoboru i nadmiaru

Witamina K ma duże znaczenie dla układu kostnego. Bierze udział w jego poprawnym rozwoju i funkcjonowaniu. Jeśli ją regularnie suplementujemy, pomaga w przyswajaniu wapna z innych produktów. To z kolei sprawia, że stymuluje tworzenie się komórek kościotwórczych.

2. Produkty zawierające dużą ilość witaminy K

Warzywa z dużym stężeniem witaminy K:

  • sałata
  • szpinak
  • brukselka
  • jarmuż
  • brokuły
  • kalafior
  • kapusta
  • botwinka
  • szparagi
  • natka pietruszki
  • cukinia
  • groszek

Mięsa z dużym stężeniem witaminy K:

  • wątróbka drobiowa
  • kurczak
  • wołowina
  • ryby

Oleje z dużym stężeniem witaminy K:

  • olej rzepakowy
  • olej sojowy
  • oliwa z oliwek

Zobacz też:

Szparagi. Przepisy na dania z ich wykorzystaniem

3. Niedobór witaminy K w organizmie

Niedobór witaminy K jest bardzo niebezpieczny dla organizmu człowieka, ponieważ zaburza jego prawidłowe funkcjonowanie. Jak rozpoznać niedobór witaminy K?

Objawy niedoboru witaminy K:

  • długie gojenie się ran
  • częste biegunki
  • większa podatność na infekcje
  • krwawienie z błon śluzowych nosa
  • częste siniaki na ciele
  • wydłużone i bardzo obfite miesiączki

4. Nadmiar witaminy K w organizmie

Mimo, że ciężko jest przedawkować witaminę K, jednak jeśli do tego dojdzie powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Jej za duża ilość w organizmie może doprowadzić do problemów zdrowotnych i do rozregulowania procesów biologicznych i chemicznych. Jak objawia się nadmiar witaminy K?

Objawy nadmiaru witaminy K:

  • mocne bóle wątroby
  • nadmierna potliwość
  • uczucie gorąca
  • niedokrwistość kończyn

Zobacz również artykuły o pozostałych witaminach:

Produkty z największą ilością witaminy A

Produkty z największą ilością witaminy B

Produkty z największą ilością witaminy C

Produkty z największą ilością witaminy D

Produkty z największą ilością witaminy E