Produkty z największą ilością witaminy D - Piekniejsze.pl

Produkty z największą ilością witaminy D

Poziom witaminy D wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W jakich produktach jest jej największe stężenie?
Witamina D
fot. pixabay

Aby zachować organizm w dobrym stanie i zdrowiu, warto dbać o zbilansowaną dietę, która bogata będzie w składniki odżywcze. Witamina D i jej poziom wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu organów. Substancja ta potrzebna jest wszystkim komórkom ciała. Najważniejsza jest dla układu kostnego, odpornościowego i nerwowego.

Witamina D należy do steroidowych organicznych związków chemicznych. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dla organizmu człowieka największe znaczenie ma witamina D2 i witamina D3. Jest to substancja z bardzo aktywnymi metabolitami, z czego korzystają wszystkie komórki.

Zalety przyjmowania produktów z witaminą D

Największą zaletą spożywania witaminy D jest jej wpływ na kości. Przede wszystkim wzmacnia je oraz zmniejsza możliwość ich złamań, zwłaszcza u osób starszych. Regularne jej spożywanie zwiększa siłę mięśniową i również u osób starszych zapobiega ich zanikowi.

Dla układu sercowo-naczyniowego ma bardzo ważne znaczenie, ponieważ witamina D ochrania mięsień sercowyzapobiega przerostowi lewej komory serca. Ma również działanie przeciwkrzepliwe, więc zmniejsza ryzyko zakrzepów żylnych.

Witamina D ma również świetne działanie w walce z otyłością, gdyż zmniejsza ryzyko pojawienia się tzw. zespołu metabolicznego. Zapobiega również wystąpieniu cukrzycy typu 1 i cukrzycy typu 2.

Produkty z największą ilością witaminy D

Warto, aby nasza dieta zawierała sporą ilość witamin, w tym witaminy D. Jednak oprócz tego warto suplementować ją doustnie, w formie tabletek. Nie zawsze to jednak wystarcza. Warto, aby dieta była zbilansowana, więc produkty, które spożywamy również powinny ją zawierać.

Produkty zawierające największe stężenie witaminy D:

  • Śledź w oleju
  • Gotowany/pieczony łosoś
  • Śledź marynowany
  • Ryby z puszki
  • Żółtko jaja
  • Dorsz
  • Ser żółty
  • Mleko krowie

Witaminę D dostarcza organizmowi przebywanie na słońcu. Jednak, aby rozpoczął się proces przejmowania jej, musi być odkryte co najmniej 18% ciała.

Przedawkowanie witaminy D

Rzadko zdarza się, aby w organizmie utrzymywał się nadmiar witaminy D, jednak warto pamiętać, że jej ilość również można przedawkować. Objawami charakterystycznymi są nudności, ból brzucha, wzmożone oddawanie moczu, otępienie, osłabienie, brak apetytu czy wysypka.

Na czasie

Brak danych.