Szparagi. Przepisy na dania z ich wykorzystaniem
Szparagi to warzywa, które królują w kuchniach podczas sezonu wiosenno-letniego. Mało osób wie, że to bardzo wartościowy produkt, który dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych. Szparagi zawierają duże ilości wapnia, magnezu i fosforu. Wyróżniają się na tle innych warzyw, gdyż zawierają 5 razy więcej witamin od nich. Co ważne są źródłem kwasu foliowego i witaminy K. Jakie dania można z nich przyrządzić?
Zobacz też:
Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto go suplementować?
Magnez – właściwości i zastosowanie. Dlaczego powinniśmy go suplementować?
Żelazo – właściwości, dawkowanie, objawy niedoboru i nadmiaru
#1 Krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów,
- 400 g ziemniaków,
- 50 g masła,
- 500 ml wody,
- 40 g śmietanki kremówki 30 %,
- 15 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Szparagi umyj w zimnej wodzie i oderwij zrogowaciałe końcówki. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw, zdejmij z nich jedną warstwę. Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. Dolej do nich dwie szklanki zimnej wody oraz masło. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość doprowadź do zagotowania, a następnie na mniejszym palniku gotuj przez 5 minut. Dodaj pokrojone szparagi i ponownie zagotuj. Po tym czasie zmniejsz moc kuchenki i gotuj 15 minut. W osobnej misce wymieszaj śmietankę z mąką i dodaj do zupy. Zagotuj, wymieszaj całość i zdejmij z palnika. Całość zblenduj. Zupa krem gotowa!
#2 Szparagi z boczkiem
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 4 plastry boczku,
- 4 jajka,
- 4 kromki pieczywa tostowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Szparagi umyj pod zimną wodą i oderwij zrogowaciałe końcówki. Garnek wypełnij wodą i ją posól. Gdy się zagotuje dodaj do niej szparagi. Po 5 minutach zdejmij garnek z palnika. Na patelni podsmażamy plastry boczku. Gdy się zarumieni odłóż go na papier, a na wytopionym tłuszczu z boczku podsmaż jajka i obsyp je solą i pieprzem. W tosterze podpiecz tosty. Na talerz ustaw szparagi, a na nie tosty z jajkiem i boczkiem. Podaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
#3 Pieczone szparagi
Składniki:
- 500g zielonych szparagów,
- sól,
- pieprz,
- sok 1 i 1/2 cytryny,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Umyj szparagi pod zimną wodą, a następnie oderwij ich zrogowaciałe końcówki. Następnie włóż je do naczynia, w którym będziesz piec szparagi. Polej je oliwą i posyp solą i pieprzem. Za pomocą dłoni rozprowadź dokładnie to na szparagi. Dodaj sok z cytryny. Piekarnik staw na 200 stopni Celsjusza i piecz 10 minut. Gotowe!