Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie - Piekniejsze.pl

Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie

Pokrzywa to roślina, które jest bardzo niedoceniona. Dlaczego warto pić z niej napar? Jakie ma właściwości?
Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie
Pokrzywa. Dlaczego warto pić z niej napar? Właściwości i zastosowanie, fot. pixabay.com

Pokrzywa to roślina, która występuje praktycznie na całym świecie. Przez wiele osób jest bardzo niedoceniona i traktowana jak chwast. Warto jednak wspomnieć, że jej właściwości wpływają korzystnie na poprawne funkcjonowanie naszego organizmu w codziennym życiu. Co więcej ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Dlaczego więc warto pić napar z pokrzywy? Jakie roślina ma właściwości?

Zobacz też: Colostrum – co to takiego i dlaczego warto je suplementować?

Pokrzywa – właściwości

Pokrzywa pomaga w leczeniu łagodnych stanów zapalnych dróg moczowych. Jest tak, ponieważ podnosi ilość moczu, który wydajemy w ciągu doby oraz oczyszcza mocznik ze szkodliwych produktów. Z kolei liście pokrzywy zawierają witaminę K, która przejawia właściwości przeciwkrwotoczne. Roślina ta może również okazać się świetnym rozwiązaniem w walce z anemią, ponieważ podnosi poziom hemoglobiny.

Zobacz też: Kwas hialuronowy ważny dla skóry. Jak można go suplementować?

Pokrzywa ma również właściwości przeciwcukrzycowe, ponieważ pobudza trzustkę, co lekko obniża poziom cukru we krwi. W korzeniu i liściach rośliny wytwarzane są antygeny wirusowe, co sprawia, że jej codzienne stosowanie może chronić przed infekcjami wirusowymi.

Istnieją szampony, które zawierają wyciąg z pokrzywy. Wszystko dlatego, że posiada on właściwości przeciwłupieżowe i przeciwłojotokowe, co sprawia, że ma korzystny wpływ na gruczoły i mieszki włosowe. Roślina ta również jest bogata w witaminy oraz sole mineralne. One z kolei biorą udział w przemianie materii.

Zobacz też: Przyczyny wypadania włosów

Kiedy zbierać pokrzywę?

Aby wykorzystać w pełni właściwości, które posiada pokrzywa trzeba pamiętać, że czas w którym ją zbieramy jest niezwykle ważny. Najlepiej zrywać ją w kwietniu oraz maju. Jest tak, ponieważ w tym okresie zawiera największą ilość witaminy C, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, krzemu i chlorofilu.

Zobacz też:

Produkty z największą ilością witaminy A

Produkty z największą ilością witaminy B

Produkty z największą ilością witaminy C

Produkty z największą ilością witaminy D

Produkty z największą ilością witaminy E

Jak stosować pokrzywę na codzień?

Spożywanie codzienne pokrzywy nie powinno stanowić problemu, ponieważ w samych aptekach dostępna jest w kilku postaciach. Możemy kupić tak zwaną ,,herbatę z pokrzywy”, czyli wysuszone zioło, które wystarczy zaparzyć. Jeśli taka jej forma nam nie odpowiada istnieje opcja zakupienia soku z pokrzywy. Taka postać rośliny najlepiej wpływa na schorzenia układu moczowego.

Zobacz też: Żelazo – właściwości, dawkowanie, objawy niedoboru i nadmiaru

Może się okazać tak, że smak pokrzywy będzie nas odrzucał. Dlatego wymyślono tabletki, które zawierają wyciąg z pokrzywy. One będą również świetnie uzupełniały niedobór witamin i składników mineralnych. Tak jak wspominaliśmy przy opisie właściwości pokrzywy, działa ona świetnie na włosy. Można więc kupić gotowe szampony na bazie wyciągu z rośliny, które są naturalne i zmniejszają przetłuszczanie włosów oraz występowanie łupieżu.

Zobacz też: Fluor – właściwości, dawkowanie, objawy niedoboru i nadmiaru