Produkty z największą ilością witaminy C
Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny w organizmie człowieka, aby mógł on poprawnie funkcjonować. Jest również przeciwutleniaczem, który dodany do produktu wstrzymuje lub opóźnia proces jego utleniania.
Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć witaminy C (tak jak np. zwierzęta). Dlatego warto dostarczać jej dużą ilość wieloma produktami. Jej niedobór może przynieść przykre konsekwencje zdrowotne. Jakie zalety przynosi spożywanie większej ilości witaminy C?
Zalety przyjmowania produktów z witaminą C
Przede wszystkim Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Neutralizuje on w organizmie wolne rodniki, co powoduje wolniejsze starzenie organizmu.
Zobacz więcej: Produkty, które zawierają największą ilość antyoksydantów
Kolejną zaletą spożywania witaminy C jest zwiększanie odporności organizmu. Jeśli regularnie się nią suplementujemy, możemy mieć pewność, że każde przeziębienie przejdziemy łagodniej oraz skrócimy czas jego trwania.
Witamina C ma również funkcję przeciwnowotworowe, ponieważ podanie askorbinianu sodu dożylnie, który jest formą wit. C działa cytotoksyczne na komórki rakowe. Kolejno ułatwia przyswajanie żelaza, przyczynia się do szybszego gojenia ran, wpływa na pozytywny stan tkanki łącznej.
Produkty z największą ilością witaminy C
Z racji tego, że nasz organizm nie wytwarza witaminy c, powinniśmy spożywać produkty, które zawierają jej wysokie stężenie. Najlepszą opcją jest suplementacja poprzez tabletki z witaminą C. Nie zawsze to jednak wystarcza. Warto, aby dieta była zbilansowana, więc produkty, które spożywamy również powinny ją zawierać.
Największą ilość witaminy C zawierają cytrusy:
- cytryna,
- pomarańcza,
- mandarynka,
- grejpfrut.
Dużo jest jej również w owocach takich jak:
- kiwi,
- truskawki,
- czarna porzeczka,
- papaja.
Pamiętajmy, że warzywa zawierają także sporą ilość witaminy C. Jej wysokie stężenie znajduje się w:
- jarmużu,
- papryce,
- brokułach,
- brukselce.
Przedawkowanie witaminy C i skutki uboczne
Pamiętajmy, że witaminę C również można przedawkować. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy przeziębieni mamy tendencję do spożywania jej ogromnych dawek. Spożycie za dużej ilości tej witaminy może prowadzić do wymiotów, nudności, biegunki czy wysypki na skórze.