Produkty z największą ilością witaminy C - Piekniejsze.pl

Produkty z największą ilością witaminy C

Witamina C ma bardzo dużo zalet i świetnie wpływa na układ odpornościowy. Gdzie jest jej najwięcej? Jakie produkty są jej źródłem?
fot. pixabay

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny w organizmie człowieka, aby mógł on poprawnie funkcjonować. Jest również przeciwutleniaczem, który dodany do produktu wstrzymuje lub opóźnia proces jego utleniania.

Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć witaminy C (tak jak np. zwierzęta). Dlatego warto dostarczać jej dużą ilość wieloma produktami. Jej niedobór może przynieść przykre konsekwencje zdrowotne. Jakie zalety przynosi spożywanie większej ilości witaminy C?

Zalety przyjmowania produktów z witaminą C

Przede wszystkim Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Neutralizuje on w organizmie wolne rodniki, co powoduje wolniejsze starzenie organizmu.

Zobacz więcej: Produkty, które zawierają największą ilość antyoksydantów

Kolejną zaletą spożywania witaminy C jest zwiększanie odporności organizmu. Jeśli regularnie się nią suplementujemy, możemy mieć pewność, że każde przeziębienie przejdziemy łagodniej oraz skrócimy czas jego trwania.

Witamina C ma również funkcję przeciwnowotworowe, ponieważ podanie askorbinianu sodu dożylnie, który jest formą wit. C działa cytotoksyczne na komórki rakowe. Kolejno ułatwia przyswajanie żelaza, przyczynia się do szybszego gojenia ran, wpływa na pozytywny stan tkanki łącznej.

Produkty z największą ilością witaminy C

Z racji tego, że nasz organizm nie wytwarza witaminy c, powinniśmy spożywać produkty, które zawierają jej wysokie stężenie. Najlepszą opcją jest suplementacja poprzez tabletki z witaminą C. Nie zawsze to jednak wystarcza. Warto, aby dieta była zbilansowana, więc produkty, które spożywamy również powinny ją zawierać.

Największą ilość witaminy C zawierają cytrusy:

  • cytryna,
  • pomarańcza,
  • mandarynka,
  • grejpfrut.

Dużo jest jej również w owocach takich jak:

  • kiwi,
  • truskawki,
  • czarna porzeczka,
  • papaja.

Pamiętajmy, że warzywa zawierają także sporą ilość witaminy C. Jej wysokie stężenie znajduje się w:

  • jarmużu,
  • papryce,
  • brokułach,
  • brukselce.

Przedawkowanie witaminy C i skutki uboczne

Pamiętajmy, że witaminę C również można przedawkować. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy przeziębieni mamy tendencję do spożywania jej ogromnych dawek. Spożycie za dużej ilości tej witaminy może prowadzić do wymiotów, nudności, biegunki czy wysypki na skórze.

Na czasie

Brak danych.