Produkty z największą ilością witaminy C - Piekniejsze.pl

Produkty z największą ilością witaminy C

Witamina C ma bardzo dużo zalet i świetnie wpływa na układ odpornościowy. Gdzie jest jej najwięcej? Jakie produkty są jej źródłem?
fot. pixabay

Witamina C (inaczej kwas askorbinowy) to organiczny związek chemiczny, który jest niezbędny w organizmie człowieka, aby mógł on poprawnie funkcjonować. Jest również przeciwutleniaczem, który dodany do produktu wstrzymuje lub opóźnia proces jego utleniania.

Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć witaminy C (tak jak np. zwierzęta). Dlatego warto dostarczać jej dużą ilość wieloma produktami. Jej niedobór może przynieść przykre konsekwencje zdrowotne. Jakie zalety przynosi spożywanie większej ilości witaminy C?

Zalety przyjmowania produktów z witaminą C

Przede wszystkim Witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem. Neutralizuje on w organizmie wolne rodniki, co powoduje wolniejsze starzenie organizmu.

Zobacz więcej: Produkty, które zawierają największą ilość antyoksydantów

Kolejną zaletą spożywania witaminy C jest zwiększanie odporności organizmu. Jeśli regularnie się nią suplementujemy, możemy mieć pewność, że każde przeziębienie przejdziemy łagodniej oraz skrócimy czas jego trwania.

Witamina C ma również funkcję przeciwnowotworowe, ponieważ podanie askorbinianu sodu dożylnie, który jest formą wit. C działa cytotoksyczne na komórki rakowe. Kolejno ułatwia przyswajanie żelaza, przyczynia się do szybszego gojenia ran, wpływa na pozytywny stan tkanki łącznej.

Produkty z największą ilością witaminy C

Z racji tego, że nasz organizm nie wytwarza witaminy c, powinniśmy spożywać produkty, które zawierają jej wysokie stężenie. Najlepszą opcją jest suplementacja poprzez tabletki z witaminą C. Nie zawsze to jednak wystarcza. Warto, aby dieta była zbilansowana, więc produkty, które spożywamy również powinny ją zawierać.

Największą ilość witaminy C zawierają cytrusy:

  • cytryna,
  • pomarańcza,
  • mandarynka,
  • grejpfrut.

Dużo jest jej również w owocach takich jak:

  • kiwi,
  • truskawki,
  • czarna porzeczka,
  • papaja.

Pamiętajmy, że warzywa zawierają także sporą ilość witaminy C. Jej wysokie stężenie znajduje się w:

  • jarmużu,
  • papryce,
  • brokułach,
  • brukselce.

Przedawkowanie witaminy C i skutki uboczne

Pamiętajmy, że witaminę C również można przedawkować. Zwłaszcza, jeśli jesteśmy przeziębieni mamy tendencję do spożywania jej ogromnych dawek. Spożycie za dużej ilości tej witaminy może prowadzić do wymiotów, nudności, biegunki czy wysypki na skórze.