Produkty z największą ilością witaminy E - Piekniejsze.pl

Produkty z największą ilością witaminy E

Aby zachować organizm w zdrowiu, warto pamiętać o zbilansowanej diecie. Powinna być bogata w witaminy, w tym w witaminę E. Jakie produkty zawierają jej największą ilość?
Witamina E
fot. pixabay

Witamina E należy do grupy antyoksydantów, co oznacza, że jest przeciwutleniaczem. Często nazywana jest witaminą ,,młodości” lub ,,płodności’. Rozpuszczalna jest w tłuszczach i pełni wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Na tą witaminę składają się dwa związki organiczne: tokoferoli i tokotrienoli.

Aby zachować organizm w pełni zdrowia, musimy dbać o to, aby nasza dieta była zbilansowana. Powinna zawierać wiele różnorodnych składników odżywczych, w tym wiele witamin. Dla ludzkiego organizmu to witamina E pełni wiele ważnych funkcji. Dlatego produkty, które spożywamy powinny zawierać jej duże stężenie.

Zalety przyjmowania produktów z witaminą E

Witamina E pełni wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Przede wszystkim znacząco poprawia proces widzenia. Zapobiega również starzeniu się komórek w naszym ciele. Jej obecność ważna jest zwłaszcza w organizmie mężczyzny, gdyż wpływa na jego płodność. Witamina E ma znaczący wpływ w procesie powstawania i dojrzewania plemników, czyli podczas spermatogenezy. Gdy jest jej mniejsza ilość, może doprowadzić do bezpłodności.

Dla układu krwionośnego również ilość witaminy E jest znacząca. Zapobiega zakrzepom krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Osoby, które go przeszły powinny suplementować witaminę E na codzień, gdyż badania udowodniły, że zmniejsza ryzyko wystąpienia kolejnych zawałów mięśnia sercowego.

Jednak nie tylko mężczyźni powinni spożywać produkty z witaminą E. Dla kobiet również jej ilość w organizmie jest niezwykle ważna. Korzystnie działa na włosy oraz skórę. Jest antyoksydantem, więc zapobiega się starzeniu skóry i lekko opóźnia ten proces. Dlatego wielu naukowców nazywa ją witaminą ,,młodości”.

Produkty zawierające dużą ilość witaminy E

Aby dbać o organizm warto suplementować go witaminami. Można brać tabletki, które posiadają wysokie ich stężenie, jednak najlepiej wprowadzać do diety produkty, które są ich źródłem. Jakie z nich posiadają duża ilość witaminy E?

Orzechy i nasiona:

  • orzechy włoskie,
  • orzechy ziemne,
  • migdały,
  • pestki dyni,
  • pestki słonecznika.

Oleje:

  • olej słonecznikowy,
  • olej rzepakowy,
  • olej kukurydziany.

Zielone warzywa:

  • szpinak,
  • kapusta,
  • sałata.

Produkty zbożowe:

  • makarony,
  • pieczywo,
  • kasze.

Nadmiar witaminy E w organizmie

Niedobór witaminy E może nieść za sobą bardzo negatywne konsekwencje. Jednak jej nadmiar może wywołać wiele skutków ubocznych. Jej za duża ilość w organizmie może objawiać się bólem głowy, nudnościami, zmęczeniem, zaburzeniami jelitowym, osłabieniem mięśni i pogorszeniem widzenia.