Produkty z największą ilością witaminy E
Witamina E należy do grupy antyoksydantów, co oznacza, że jest przeciwutleniaczem. Często nazywana jest witaminą ,,młodości” lub ,,płodności’‘. Rozpuszczalna jest w tłuszczach i pełni wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Na tą witaminę składają się dwa związki organiczne: tokoferoli i tokotrienoli.
Aby zachować organizm w pełni zdrowia, musimy dbać o to, aby nasza dieta była zbilansowana. Powinna zawierać wiele różnorodnych składników odżywczych, w tym wiele witamin. Dla ludzkiego organizmu to witamina E pełni wiele ważnych funkcji. Dlatego produkty, które spożywamy powinny zawierać jej duże stężenie.
Zalety przyjmowania produktów z witaminą E
Witamina E pełni wiele ważnych funkcji w ludzkim organizmie. Przede wszystkim znacząco poprawia proces widzenia. Zapobiega również starzeniu się komórek w naszym ciele. Jej obecność ważna jest zwłaszcza w organizmie mężczyzny, gdyż wpływa na jego płodność. Witamina E ma znaczący wpływ w procesie powstawania i dojrzewania plemników, czyli podczas spermatogenezy. Gdy jest jej mniejsza ilość, może doprowadzić do bezpłodności.
Dla układu krwionośnego również ilość witaminy E jest znacząca. Zapobiega zakrzepom krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Osoby, które go przeszły powinny suplementować witaminę E na codzień, gdyż badania udowodniły, że zmniejsza ryzyko wystąpienia kolejnych zawałów mięśnia sercowego.
Jednak nie tylko mężczyźni powinni spożywać produkty z witaminą E. Dla kobiet również jej ilość w organizmie jest niezwykle ważna. Korzystnie działa na włosy oraz skórę. Jest antyoksydantem, więc zapobiega się starzeniu skóry i lekko opóźnia ten proces. Dlatego wielu naukowców nazywa ją witaminą ,,młodości”.
Produkty zawierające dużą ilość witaminy E
Aby dbać o organizm warto suplementować go witaminami. Można brać tabletki, które posiadają wysokie ich stężenie, jednak najlepiej wprowadzać do diety produkty, które są ich źródłem. Jakie z nich posiadają duża ilość witaminy E?
Orzechy i nasiona:
- orzechy włoskie,
- orzechy ziemne,
- migdały,
- pestki dyni,
- pestki słonecznika.
Oleje:
- olej słonecznikowy,
- olej rzepakowy,
- olej kukurydziany.
Zielone warzywa:
- szpinak,
- kapusta,
- sałata.
Produkty zbożowe:
- makarony,
- pieczywo,
- kasze.
Nadmiar witaminy E w organizmie
Niedobór witaminy E może nieść za sobą bardzo negatywne konsekwencje. Jednak jej nadmiar może wywołać wiele skutków ubocznych. Jej za duża ilość w organizmie może objawiać się bólem głowy, nudnościami, zmęczeniem, zaburzeniami jelitowym, osłabieniem mięśni i pogorszeniem widzenia.