Przepis na biszkopt z galaretką i owocami

Zbliżają się coraz cieplejsze dni. Warto więc przygotowywać desery, które będą orzeźwiały i schładzały organizm. Na ciepłe dni idealnym przysmakiem jest biszkopt z galaretką i owocami. Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt z galaretką i owocami
Składniki:
- 4 jajka,
- 120 g cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 opakowania galaretki owocowej (np. truskawkowej, malinowej lub o smaku owoców leśnych),
- 500 ml wrzątku,
- 500 ml zimnej wody,
- 400 g mieszanych owoców (np. truskawki, maliny, jagody, kiwi, banany, ananas).
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik, jak u babci
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (najlepiej mikserem). Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy ją do masy jajecznej, używając szpatułki.
Zobacz też:
Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 25-30 minut, aż będzie dobrze wypieczony (sprawdź patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy na bok do ostygnięcia.
Zobacz też:
Przepis na ciasto z białą czekoladą
W międzyczasie rozpuszczamy opakowania galaretki w 500 ml wrzątku. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy 500 ml zimnej wody do rozpuszczonej galaretki i mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
Zobacz też:
Kiedy biszkopt ostygnie, umieszczamy go na talerzu. Myjemy i suszymy owoce, a następnie kroimy je na kawałki (w przypadku większych owoców). Rozkładamy owoce na wierzchu biszkoptu. Gdy galaretka będzie chłodna, ale nie zastygnięta, delikatnie wylewamy ją na biszkopt z owocami, tak aby pokryła owoce.
Zobacz też:
Przepis na pomidorową z rosołu
Wstawiamy deser do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aby galaretka zastygła. Po zastygnięciu galaretki, deser jest gotowy do podania. Smacznego!