Przepis na ciasto z białą czekoladą - Piekniejsze.pl

Przepis na ciasto z białą czekoladą

Ciasto z białą czekoladą to idealny pomysł na deser. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ciasto z białą czekoladą!
Przepis na ciasto z białą czekoladą
Przepis na ciasto z białą czekoladą, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ciasto z białą czekoladą to idealny pomysł na deser. Jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a swym smakiem potrafi urzec wiele podniebień. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ciasto z białą czekoladą!

Zobacz też:

Przepis na wiosenną sałatkę

Przepis na ciasto z białą czekoladą

Składniki:

  • 200 g białej czekolady,
  • 200 g masła, miękkiego,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150 g malin (świeżych lub mrożonych),
  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia malin,
  • 100 g białej czekolady,
  • 50 g śmietany kremówki (30% tłuszczu).

Zobacz też:

Przepis na domowe gnocchi z pesto

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Przygotowujemy formę do pieczenia (o średnicy ok. 22 cm) – smarujemy ją masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Łamiemy białą czekoladę na kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą) lub w mikrofalówce. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę pieczarkową

W dużej misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka pojedynczo, dobrze mieszając po każdym dodaniu. W osobnej misce, mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do masy maślanej, na przemian z mlekiem i ekstraktem waniliowym, mieszając delikatnie łyżką.

Zobacz też:

Przepis na zupę kalafiorową

Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną białą czekoladę do ciasta i mieszamy. Jeśli używamy malin, obtaczamy je w łyżce mąki i delikatnie mieszamy z ciastem. Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy w piekarniku przez około 45-60 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W przypadku potrzeby, przedłużamy czas pieczenia.

Zobacz też:

Przepis na wielkanocny żurek

Po upieczeniu, wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce. W międzyczasie, przygotowujemy dekorację: rozpuszczamy 100 g białej czekolady z 50 g śmietanki kremówki w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy do przestygnięcia.

Zobacz też:

Przepis na babkę wielkanocną

Polewamy ostudzone ciasto sosem czekoladowym. Możemy również dodać dodatkowe maliny na wierzchu ciasta. Gotowe!