Przepis na jabłecznik, jak u babci - Piekniejsze.pl

Przepis na jabłecznik, jak u babci

Jabłecznik to idealny pomysł na deser do kawy i herbaty. Jak wykonać go samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na jabłecznik, jak u babci
Przepis na jabłecznik, jak u babci, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Szarlotka, znana również jako jabłecznik, to pyszny deser z warstwą jabłek otuloną kruchym ciastem. Jak wykonać deser samodzielnie, aby swym smakiem zachwycił wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na jabłecznik.

Zobacz też:

Przepis na chaczapuri

Przepis na jabłecznik

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g masła, zimnego i pokrojonego na małe kawałki,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1 kg jabłek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 100 g cukru (można dodać więcej lub mniej, w zależności od słodyczy jabłek),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Zobacz też:

Przepis na zupę szczawiową

Przygotowanie:

W dużej misce mieszamy mąkę, masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Ugniatamy ciasto palcami, aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Zobacz też:

Przepis na szakszukę

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W garnku rozpuszczamy cukier na małym ogniu, dodajemy jabłka, cynamon i mąkę ziemniaczaną.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z białą czekoladą

Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Odstawiamy na bok, aby wystygły. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na dwie części.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę pieczarkową

Smarujemy blachę masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy większą część ciasta i wykładamy nią dno oraz boki formy. Wykładamy na ciasto wystudzone jabłka. Z reszty ciasta formujemy wałeczki lub płaskie pasy i układamy na wierzchu jabłek, tworząc kratkę.

Zobacz też:

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Pieczemy szarlotkę w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, aż ciasto będzie złote. Po upieczeniu pozostawiamy szarlotkę do ostygnięcia, a następnie podajemy ją np. z lodami waniliowymi.

Na czasie

Brak danych.