Przepis na kruche ciasteczka maślane z budyniem - Piekniejsze.pl

Przepis na kruche ciasteczka maślane z budyniem

Przyjaciółki wpadają na ploty, a ty nie masz nic do kawy a w domu tylko kilka produktów? Nie ma co się martwić! Ciasteczka maślane z dodatkiem budyniu spełnią doskonałą swoją rolę jako słodycz do kawy.
Przepis na kruche ciasteczka budyniowe, fot. pixabay

Ciasteczka maślane z budyniem

Ciasteczka maślane z budyniem, zawierają składniki, które najczęściej mamy w domu. Dlatego są łatwe i szybkie do przygotowania. Potrzebujesz jedynie kilku składników.

Przeczytaj też: Truskawki. Przepisy na desery z wykorzystaniem owocu

Ciasteczka maślane z budyniem – składniki

  • 320 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • budyń waniliowy (40 g),
  • proszek do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%.

Przeczytaj też: Dania z użyciem tofu. 5 przepisów na roślinną potrawę

Ciasteczka maślane z budyniem – przygotowanie

Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, sypki budyń waniliowy, po czym dodajemy zimne pokrojone masło, żółtka, oraz śmietankę.

Wszystkie nasze składniki musimy zagnieść tak, aby powstało nam zwarte ciasto, po czym owijamy je dokładnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Gdy nasze ciasto jest odpowiednio schłodzone wyciągamy je po czym formujemy z niego kształt jaki chcemy uzyskać. Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni, przez około 17-20 minut. Nasze ciasteczka mają nabrać rumianego koloru. I gotowe, ciasteczka znikają bardzo szybko, więc może warto zrobić większą ilość, na pewno się nie zmarnują. 

Smacznego!
Przeczytaj też: Sprawdź, jak przyrządzić pyszny placek borówkowy [przepis]

Więcej gotowych przepisów znajdziesz tutaj: piekniejsze.pl – jedzenie i napoje