Przepis na ramen - Piekniejsze.pl

Przepis na ramen

Ramen to tradycyjna japońska zupa. Jak ją wykonać samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na ramen
Przepis na ramen, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ramen to tradycyjna japońska zupa. Jest to danie proste i szybkie w wykonaniu, które swym smakiem podbije wiele podniebień. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ramen.

Zobacz też:

Przepis na jabłecznik, jak u babci

Przepis na ramen

Składniki:

  • 200 g makaronu ramen,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miso (opcjonalnie),
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1 mały kawałek imbiru, drobno posiekany,
  • 1 mała cebula, drobno posiekana,
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na cienkie plastry,
  • 2 jajka,
  • 2 zielone cebulki, pokrojone w skośne kawałki,
  • 2 plastry nori (suszone wodorosty),
  • 100 g kiełków sojowych,
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na zupę szczawiową

Przygotowanie:

Przygotowujemy makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok. W małym garnku, gotujemy jajka na twardo (ok. 8 minut). Następnie ostudzamy je pod zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Odkładamy na bok.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z białą czekoladą

W dużym garnku, podgrzewamy olej roślinny. Dodajemy posiekany czosnek, imbir oraz cebulę, a następnie smażymy przez około 2 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodajemy pokrojonego kurczaka do garnka i smażymy do momentu, aż będzie dobrze obsmażony z każdej strony.

Zobacz też:

Przepis na jabłecznik, jak u babci

Dodajemy bulion drobiowy, sos sojowy i miso (jeśli używamy) do garnka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

Zobacz też:

Przepis na zupę kalafiorową

Dzielimy makaron ramen między 4 miski. Następnie zalewamy go gorącym bulionem z kurczakiem. Dekorujemy ramen ugotowanymi jajkami, zieloną cebulką, nori i kiełkami sojowymi. Podajemy gorącą, smacznego!