Przepis na ramen

Ramen to tradycyjna japońska zupa. Jest to danie proste i szybkie w wykonaniu, które swym smakiem podbije wiele podniebień. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na ramen.
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik, jak u babci
Przepis na ramen
Składniki:
- 200 g makaronu ramen,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miso (opcjonalnie),
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1 mały kawałek imbiru, drobno posiekany,
- 1 mała cebula, drobno posiekana,
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone na cienkie plastry,
- 2 jajka,
- 2 zielone cebulki, pokrojone w skośne kawałki,
- 2 plastry nori (suszone wodorosty),
- 100 g kiełków sojowych,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Przygotowujemy makaron ramen zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odkładamy na bok. W małym garnku, gotujemy jajka na twardo (ok. 8 minut). Następnie ostudzamy je pod zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. Odkładamy na bok.
Zobacz też:
Przepis na ciasto z białą czekoladą
W dużym garnku, podgrzewamy olej roślinny. Dodajemy posiekany czosnek, imbir oraz cebulę, a następnie smażymy przez około 2 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodajemy pokrojonego kurczaka do garnka i smażymy do momentu, aż będzie dobrze obsmażony z każdej strony.
Zobacz też:
Przepis na jabłecznik, jak u babci
Dodajemy bulion drobiowy, sos sojowy i miso (jeśli używamy) do garnka. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Zobacz też:
Dzielimy makaron ramen między 4 miski. Następnie zalewamy go gorącym bulionem z kurczakiem. Dekorujemy ramen ugotowanymi jajkami, zieloną cebulką, nori i kiełkami sojowymi. Podajemy gorącą, smacznego!