Faszerowane jajka wielkanocne z łososiem - Piekniejsze.pl

Faszerowane jajka wielkanocne z łososiem

Przepis na wielkanocną przekąskę!

Jajka symbolizują nowe życie i odrodzenie, dlatego odgrywają tak ważną rolę na wielkanocnym stole. Oprócz pisanek, klasycznego gotowanego jajka, istnieje wiele różnych potraw z jajek, takich jak właśnie faszerowane jajka. Co więcej, można je przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj przychodzimy z przepisem na faszerowane jajka z łososiem! 

Zobacz też: Obłędna cytrynowa babka wielkanocna

Faszerowane jajka wielkanocne z łososiem!

Składniki 

  • jajka – 6 szt 
  • drobno posiekany wędzony łosoś – 100 g oraz kilka cienkich plastrów łososia do dekoracji 
  • majonez – 2 łyżki 
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka 
  • posiekany szczypiorek – 1 łyżeczka 
  • sól i pieprz – do smaku 
  • natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie

Ugotuj jajka na twardo. Schłodź je w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Przekrój na pół i wydrąż delikatnie łyżeczką żółtka. 

Umieść w misce żółtka i dodaj do nich drobno pokrojony wędzony łosoś, majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zmieszaj lub zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Napełnij połówki białek jajek przygotowanym farszem.

Udekoruj jajka cienkimi plasterkami łososia zwiniętymi w rulonik. Posyp natką pietruszki. 

Smacznego!

Zobacz też: Wielkanocny trik na piękne pisanki. Zrobią furorę w koszyczku!