Faszerowane jajka wielkanocne z łososiem
Jajka symbolizują nowe życie i odrodzenie, dlatego odgrywają tak ważną rolę na wielkanocnym stole. Oprócz pisanek, klasycznego gotowanego jajka, istnieje wiele różnych potraw z jajek, takich jak właśnie faszerowane jajka. Co więcej, można je przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj przychodzimy z przepisem na faszerowane jajka z łososiem!
Zobacz też: Obłędna cytrynowa babka wielkanocna
Faszerowane jajka wielkanocne z łososiem!
Składniki
- jajka – 6 szt
- drobno posiekany wędzony łosoś – 100 g oraz kilka cienkich plastrów łososia do dekoracji
- majonez – 2 łyżki
- musztarda dijon – 1 łyżeczka
- posiekany szczypiorek – 1 łyżeczka
- sól i pieprz – do smaku
- natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo. Schłodź je w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Przekrój na pół i wydrąż delikatnie łyżeczką żółtka.
Umieść w misce żółtka i dodaj do nich drobno pokrojony wędzony łosoś, majonez, musztardę oraz posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zmieszaj lub zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Napełnij połówki białek jajek przygotowanym farszem.
Udekoruj jajka cienkimi plasterkami łososia zwiniętymi w rulonik. Posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Wielkanocny trik na piękne pisanki. Zrobią furorę w koszyczku!