Przepis na marcepan - Piekniejsze.pl

Przepis na marcepan

Marcepan to słodka masa używana w cukiernictwie do dekoracji, wypieków oraz jako samodzielny deser. Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na marcepan
Przepis na marcepan, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Marcepan to słodka masa używana w cukiernictwie do dekoracji, wypieków oraz jako samodzielny deser. Przygotowanie marcepanu w domu jest proste i składa się tylko z kilku składników. Sprawdź nasz najlepszy przepis na marcepan.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z białą czekoladą

Przepis na marcepan

Składniki:

  • 200 g mielonych migdałów (najlepiej blanszowanych, czyli bez skórki),
  • 200 g cukru pudru (przesianego),
  • 2 łyżki wody różanej (można zastąpić wodą lub ekstraktem migdałowym),
  • 1 białko jaja.

Zobacz też:

Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Przygotowanie:

Na samym początku w misce mieszamy mielone migdały z cukrem pudrem. Dodajemy białko jaja oraz wodę różaną (lub wybrany ekstrakt) do suchych składników. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie zagniatamy rękoma, aż otrzymamy jednolitą masę.

Zobacz też:

Przepis na różowe jajka na Wielkanoc!

Jeśli marcepan jest zbyt suchy, dodajemy trochę więcej wody różanej lub ekstraktu. Jeśli jest zbyt mokry, dodajemy więcej cukru pudru. Formujemy marcepan w kulę, a następnie owijamy go plastikową folią. Przechowujemy w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aby masa zastygła.

Zobacz też:

Przepis na pomidorową z rosołu

Po schłodzeniu marcepan jest gotowy do użycia. Możemy go rozwałkować i użyć do dekoracji ciast, wypieków lub uformować w różne kształty i pomalować jadalnymi farbami. Przechowujemy marcepan w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.