Przepis na zupę ogórkową, jak u babci! - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!

Zupa ogórkowa to danie szybkie i proste w przygotowaniu. Jak samodzielnie je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!
Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa ogórkowa to idealne danie, które rozgrzewa i potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Jak wykonać potrawę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę ogórkową.

Zobacz też:

Przepis na panna cotte

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • 1 kg ogórków kiszonych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 2 litry wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z zielonych warzyw

Przygotowanie:

Na samym początki ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na niej drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy do cebuli i czosnku pokrojone ogórki, ziele angielskie oraz pieprz.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z zielonych warzyw

Smażymy wszystko razem przez około 5 minut. Wlewamy do tego 2 litry wody, dodajemy liście laurowe i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Zobacz też:

Przepis na kotlet de volaille

Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy 1 łyżkę mąki i smażymy na złoty kolor. Dodajemy trochę gorącej wody z zupy i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy tę mieszankę do zupy.

Zobacz też:

Przepis na kokosanki

Doprawiamy zupę solą do smaku. Na koniec możemy opcjonalnie dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany, która nada zupie kremowej konsystencji. Gotowe, smacznego!