Przepis na pyszne cynamonki - Piekniejsze.pl

Przepis na pyszne cynamonki

Cynamonki to pyszny wypiek na śniadanie lub słodki przysmak do popołudniowej herbaty. Jak je wykonać? Sprawdź!
Przepis na pyszne cynamonki
Przepis na pyszne cynamonki, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Masz ochotę na szybkie śniadanie lub słodki deser? Cynamonki są wypiekiem, który urzeknie wiele podniebień swym niezwykłym smakiem. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy przepis na cynamonki!

Zobacz też:

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane

Przepis na cynamonki

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1/4 szklanki masła, roztopionego,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1/4 szklanki masła, miękkiego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).

Zobacz też:

Przepis na trufle czekoladowe

Przygotowanie:

Na samym początki w dużej misce mieszamy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Dodajemy ciepłe mleko, ciepłą wodę, roztopione masło i jajko. Dokładnie mieszamy składniki, aż powstanie jednolite ciasto.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę krem z kalafiorów

Przenosimy ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniatamy je przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieszczamy ciasto w czystej misce, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1 godzinę lub aż podwoi swoją objętość.

Zobacz też:

5 prostych przepisów na lekkie letnie przekąski

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, mieszając razem brązowy cukier i cynamon w małej misce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski i umieszczamy na lekko oprószoną mąką powierzchnię.

Zobacz też:

Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Rozwałkowujemy ciasto na prostokątny kształt o grubości około 1 cm. Nakładamy miękkie masło na całą powierzchnię ciasta, a następnie równomiernie posypujemy go przygotowanym nadzieniem.

Zobacz też:

Czekolada z owocami. Prosty przepis

Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc długi walec. Kroimy walec na kawałki o grubości około 2-3 cm. Układamy kawałki cynamonek na wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.

Zobacz też:

Prosty przepis na maseczkę do włosów z awokado

Przykrywamy cynamonki ściereczką i pozostawiamy je do wyrośnięcia przez kolejne 30-45 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy cynamonki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.

Zobacz też:

Przepis na przepyszną zapiekankę ryżowo-śliwkową!

Podczas gdy cynamonki się pieką, przygotowujemy lukier, mieszając cukier puder, mleko i ewentualnie ekstrakt waniliowy w małej misce, aż powstanie gładka masa. Po wyjęciu cynamonek z piekarnika, ostudzamy je przez kilka minut, a następnie polewamy lukrem.