Przepis na zupę tajską - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę tajską

Zupa tajska to idealne danie na obiad. Jak wykonać potrawę, aby swym smakiem urzekła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na zupę tajską
Przepis na zupę tajską, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na zupę tajską

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paseczki,
  • 2 trzciny cytrynowej (trawa cytrynowa), pokrojone w grubą sieczkę,
  • 3 liście limonki kaffir, rozdarte na pół,
  • 3 średnie czerwone papryczki chili, pokrojone (można dostosować ilość do własnego smaku),
  • 3 ząbki czosnku, posiekane,
  • 1 kawałek imbiru (ok. 5 cm), pokrojony w cienkie plastry lub posiekany,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • Świeża kolendra do dekoracji,
  • 200 g pieczarek, pokrojonych.

Zobacz też:

Przepis na lody jagodowe

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy duży garnek, w którym łączymy mleczko kokosowe z bulionem drobiowym i zagotowujemy całość na średnim ogniu. Dodajemy do garnka trawę cytrynową, liście limonki kaffir, chili, czosnek oraz imbir.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku bzu

Gotujemy całość na średnim ogniu przez około 10 minut, aby składniki uwolniły swoje aromaty. Do garnka dodajemy paseczki kurczaka i pieczarki. Gotujemy, aż kurczak będzie w pełni ugotowany.

Zobacz też:

Przepis na pasztet warzywny

Następnie dodajemy sok z limonki, sos rybny i cukier. Dobrze mieszamy całość i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. Jeśli wolimy, możemy przecedzić zupę przez sitko, aby usunąć większe kawałki aromatów, takich jak trawa cytrynowa czy liście limonki.

Zobacz też:

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

Podajemy zupę na gorąco, posypaną świeżą kolendrą. Ta zupa tajską charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem, dzięki połączeniu mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, limonki i innych tradycyjnych składników. Smacznego!

Na czasie

Brak danych.