Przepis na najlepsze placki ziemniaczane - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane

Masz ochotę na szybki, prosty, a przede wszystkim pyszny obiad? Sprawdź nasz najlepszy przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane.
Przepis na najlepsze placki ziemniaczane
Przepis na najlepsze placki ziemniaczane, fot. pixbay.com [zdjęcie poglądowe]

Placki ziemniaczane to szybki, prosty i pyszny sposób na obiad. Ich przygotowanie sprawi, że zaskoczą wiele podniebień swym smakiem. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy oraz sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.

Zobacz też:

Przepis na trufle czekoladowe

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki (możesz dodać więcej, jeśli masa jest zbyt rzadka),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę krem z kalafiorów

Przygotowanie:

Na samym początku obieramy ziemniaki i cebulę, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach. Można również użyć blendera lub robota kuchennego, ale warto pamiętać, aby nie zrobić puree – struktura powinna być drobnoziarnista.

Zobacz też:

5 prostych przepisów na lekkie letnie przekąski

Dodajemy do startych ziemniaków i cebuli: jajko, mąkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Kiedy olej będzie gorący, nakładamy na patelnię porcje masy ziemniaczanej. Możemy to zrobić za pomocą łyżki. Każdy placek powinien być płaski.

Zobacz też:

Przepis na idealną kawę mrożoną

Smażymy placki z obu stron na średnim ogniu, aż staną się złote. To zazwyczaj trwa około 3-4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki umieszczamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zobacz też:

Przepis na pyszne gofry

Podajemy je na gorąco, najlepiej z kwaśną śmietaną lub gulaszem.