Przepis na idealny makaron cztery sery - Piekniejsze.pl

Przepis na idealny makaron cztery sery

Makaron cztery sery to danie szybkie i proste w przygotowaniu. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na idealny makaron cztery sery
Przepis na idealny makaron cztery sery, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Jeśli masz ochotę na pyszny, kremowy i serowy obiad, to danie ”makaron cztery sery” jest idealny! Potrawa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a potrafi zachwycić swym smakiem. Sprawdź najlepszy przepis na makaron cztery sery.

Zobacz też:

Przepis na lasagne

Przepis na makaron cztery sery

Składniki:

  • makaron penne,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki uniwersalnej mąki,
  • 3 szklanki mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka startego parmezanu,
  • 1 szklanka startego sera fontina,
  • 1 filiżanka szklanka sera mozzarella,
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • świeża pietruszka.

Zobacz też:

Przepis na idealny bigos

Przygotowanie:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy i odkładamy na bok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy zmielony czosnek i gotujemy do uzyskania aromatycznego masła, około 1 minuty.

Zobacz też:

Przepis na śledzia pod pierzynką

Wsypujemy mąkę, aż będzie sos gładki i gotujemy przez 1-2 minuty, aż mieszanka będzie lekko brązowa. Stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając, aż sos będzie gładki i zacznie gęstnieć. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na domową nutellę

Zmniejszamy ogień do i dodajemy ser parmezan, fontinę, mozzarellę i cheddar. Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a mieszanka będzie gładka. Dodaj ugotowany makaron do sosu serowego i mieszamy, aż makaron będzie dobrze pokryty sosem.

Zobacz też:

Przepis na łososia w sosie koperkowym

Przenosimy makaron do naczynia żaroodpornego. Posypujemy bułką tartą na wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 15-20 minut. Wierzch możemy udekorować pietruszką. Gotowe, smacznego!