Przepis na pieczone szparagi - Piekniejsze.pl

Przepis na pieczone szparagi

Pieczone szparagi to idealny pomysł na szybki i pyszny obiad. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na pieczone szparagi
Przepis na pieczone szparagi, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Pieczone szparagi to idealny pomysł na niesamowicie delikatny i pyszny obiad. Dodatkowo potrawa jest bardzo szybka w przygotowaniu. Jak ją wykonać, aby swym smakiem urzekła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na pieczone nogi z kurczaka

Przepis na pieczone szparagi

Składniki:

  • 1 wiązka szparagów (około 500g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • Sok z połowy cytryny,
  • 50g startego parmezanu.

Zobacz też:

Przepis na sałatkę z serem halloumi

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Myjemy szparagi i obcinamy zdrewniałe końce. Jeśli szparagi są bardzo grube, możemy je delikatnie obierać. Z cienkimi szparagami nie ma takiej konieczność.

Zobacz też:

Matura 2023. Przepis na pożywne i pełne składników odżywczych śniadanie

Rozkładamy szparagi na blasze do pieczenia. Skrapiamy je oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i posypujemy posiekanym czosnkiem (jeśli go używamy). Można zastąpić go czosnkiem granulowanym.

Zobacz też:

Przepis na biszkopt z galaretką i owocami

Pieczemy szparagi w piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie, ale nadal chrupiące. Czas pieczenia będzie zależał od grubości szparagów. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy szparagi startym parmezanem.

Zobacz też:

Przepis na wielkanocny żurek

Po wyjęciu szparagów z piekarnika, skrapiamy je sokiem z cytryny. Podajemy natychmiast. Pieczone szparagi najlepiej smakują na gorąco.