Przepis na pieczone szparagi
Pieczone szparagi to idealny pomysł na niesamowicie delikatny i pyszny obiad. Dodatkowo potrawa jest bardzo szybka w przygotowaniu. Jak ją wykonać, aby swym smakiem urzekła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na pieczone nogi z kurczaka
Przepis na pieczone szparagi
Składniki:
- 1 wiązka szparagów (około 500g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- Sól do smaku,
- Świeżo mielony pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- Sok z połowy cytryny,
- 50g startego parmezanu.
Zobacz też:
Przepis na sałatkę z serem halloumi
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Myjemy szparagi i obcinamy zdrewniałe końce. Jeśli szparagi są bardzo grube, możemy je delikatnie obierać. Z cienkimi szparagami nie ma takiej konieczność.
Zobacz też:
Matura 2023. Przepis na pożywne i pełne składników odżywczych śniadanie
Rozkładamy szparagi na blasze do pieczenia. Skrapiamy je oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i posypujemy posiekanym czosnkiem (jeśli go używamy). Można zastąpić go czosnkiem granulowanym.
Zobacz też:
Przepis na biszkopt z galaretką i owocami
Pieczemy szparagi w piekarniku przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy będą miękkie, ale nadal chrupiące. Czas pieczenia będzie zależał od grubości szparagów. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy szparagi startym parmezanem.
Zobacz też:
Po wyjęciu szparagów z piekarnika, skrapiamy je sokiem z cytryny. Podajemy natychmiast. Pieczone szparagi najlepiej smakują na gorąco.