Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to idealny deser na letnie i upalne dni. Jak wykonać je, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami? Zobacz, jak je wykonać?
Zobacz też:
Przepis na ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 szklanki masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- Około 500 g śliwek, obranych i pozbawionych pestek,
- cukier puder (do posypania).
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy formę do pieczenia o średnicy około 23 cm masłem lub wykładamy ją papierem do pieczenia. W dużym naczyniu mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Zobacz też:
Przepis na najlepsze placki ziemniaczane
Dodajemy miękkie masło i rozcieramy je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka o zbitej konsystencji. W osobnej misce ubijamy jajka. Dodajemy ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę. Dokładnie mieszamy całość.
Zobacz też:
Wlewamy mieszankę jajeczno-śmietanową do suchych składników. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy, równomiernie je rozprowadzając.
Zobacz też:
Nakładamy śliwki na wierzch ciasta, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste, a włożony do niego patyczek wyjdzie suchy.
Zobacz też:
4 proste przepisy na owocowe napoje chłodzące
Wyjmujemy ciasto ze śliwkami z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia w formie. Przed podaniem posypujemy ciasto ze śliwkami cukrem pudrem. Możemy podawać je na ciepło lub w temperaturze pokojowej.