Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami - Piekniejsze.pl

Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami to idealny deser na lato. Jak wykonać deser samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami
Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ciasto ze śliwkami to idealny deser na letnie i upalne dni. Jak wykonać je, aby swym smakiem urzekły wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami? Zobacz, jak je wykonać?

Zobacz też:

Przepis na domowe precle

Przepis na ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • Około 500 g śliwek, obranych i pozbawionych pestek,
  • cukier puder (do posypania).

Zobacz też:

Przepis na pyszne cynamonki

Przygotowanie:

Na samym początku nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy formę do pieczenia o średnicy około 23 cm masłem lub wykładamy ją papierem do pieczenia. W dużym naczyniu mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane

Dodajemy miękkie masło i rozcieramy je z suchymi składnikami, aż powstanie kruszonka o zbitej konsystencji. W osobnej misce ubijamy jajka. Dodajemy ekstrakt waniliowy i kwaśną śmietanę. Dokładnie mieszamy całość.

Zobacz też:

Przepis na trufle czekoladowe

Wlewamy mieszankę jajeczno-śmietanową do suchych składników. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do przygotowanej formy, równomiernie je rozprowadzając.

Zobacz też:

Przepis na idealną lemoniadę

Nakładamy śliwki na wierzch ciasta, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie złociste, a włożony do niego patyczek wyjdzie suchy.

Zobacz też:

4 proste przepisy na owocowe napoje chłodzące

Wyjmujemy ciasto ze śliwkami z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia w formie. Przed podaniem posypujemy ciasto ze śliwkami cukrem pudrem. Możemy podawać je na ciepło lub w temperaturze pokojowej.