Wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym. Idealny na śniadanie i obiad

Szukasz pomysłu na szybkie lecz syte śniadanie, a może bezmięsny obiad? Wypróbuj poniższy przepis na wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym!
Zobacz też: Śniadanie idealne! Prosty przepis na omlet z warzywami
Wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym
Składniki
- jajka – 4 szt
- pokrojone pieczarki -½ szklanki
- masło – 2 łyżki
- śmietanka kremówka – ¼ szklanki
- sól i pieprz – do smaku
- posiekana natka pietruszki – do dekoracji
Przygotowanie
Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Ubij składniki trzepaczką lub widelcem do osiągnięcia jednolitej masy.
Rozgrzej łyżkę masła na patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż je przez około 5 minut, aż staną się miękkie.
Po usmażeniu przełóż je na talerz i przykryj, aby utrzymały ciepło. Na tej samej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i wlej masę jajeczną z mlekiem. Smaż omlety przez około 3 minuty, do czasu gdy spód się zetnie, a górna warstwa zostanie lekko płynna.
Dodaj na wierzch płynnego omleta pieczarki. Złóż delikatnie omlet na pół. Przełóż na talerz, polej śmietaną i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone