Wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym. Idealny na śniadanie i obiad - Piekniejsze.pl

Wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym. Idealny na śniadanie i obiad

Pomysł na syte śniadanie lub obiad.

Szukasz pomysłu na szybkie lecz syte śniadanie, a może bezmięsny obiad? Wypróbuj poniższy przepis na wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym!

Zobacz też: Śniadanie idealne! Prosty przepis na omlet z warzywami

Wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki

  • jajka – 4 szt
  • pokrojone pieczarki -½ szklanki 
  • masło – 2 łyżki 
  • śmietanka kremówka – ¼ szklanki 
  • sól i pieprz – do smaku 
  • posiekana natka pietruszki – do dekoracji 

Przygotowanie

Do miski wbij jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Ubij składniki trzepaczką lub widelcem do osiągnięcia jednolitej masy. 

Rozgrzej łyżkę masła na patelni na średnim ogniu. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż je przez około 5 minut, aż staną się miękkie.

Po usmażeniu przełóż je na talerz i przykryj, aby utrzymały ciepło. Na tej samej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu i wlej masę jajeczną z mlekiem. Smaż omlety przez około 3 minuty, do czasu gdy spód się zetnie, a górna warstwa zostanie lekko płynna.

Dodaj na wierzch płynnego omleta pieczarki. Złóż delikatnie omlet na pół. Przełóż na talerz, polej śmietaną i udekoruj natką pietruszki. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mascarpone