Domowy napar z imbiru idealny na przeziębienie! Przepis
Jesień jest jednym z okresów, w którym często występują przeziębienia i infekcje układu oddechowego, dlatego warto oprócz tradycyjnych leków zaopatrzyć się w naturalne składniki, które posłużą nam do przygotowania domowych naparów!
Zobacz też: Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
Cudowne właściwości imbiru na przeziębienie
Napar z imbiru ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Imbir również pomaga w rozgrzaniu organizmu. Domowy napar z imbiru na przeziębienie jest łatwy do przygotowania i może pomóc w łagodzeniu objawów, takich jak ból gardła, kaszel i katar.
Napar z imbiru
Składniki
- starty świeży imbiru lub w proszku – 1 łyżeczka
- – woda – 1 szklanka
- sok z cytryny -½ szt
- miód – 1 łyżka
Przygotowanie
Zagotuj wodę w garnku lub czajniku. Jeśli używasz świeżego imbiru, obierz go i startuj na drobnej tarce. Umieść starty imbir lub imbir w proszku w kubku. Zalej imbir wrzącą wodą.
Pozostaw napar do zaparzenia przez około 5-10 minut, aby imbir mógł uwolnić swoje właściwości lecznicze.
Po zaparzeniu dodaj sok z połowy cytryny. Możesz dodać też miodu, jeśli chcesz słodszy smak lub jeśli ból gardła jest dokuczliwy. Dokładnie wymieszaj napar i pozwól mu ostygnąć na tyle, żeby można było go bezpiecznie pić.
Na zdrowie!
Zobacz też: Relaksująca, lecznicza kąpiel na przeziębienie