Przepis na idealną lemoniadę

Nadchodzą coraz cieplejsze dni, a upał powoduje ogromne pragnienie na zimne napoje. Jak wykonać idealną lemoniadę, która urzeknie wiele podniebień. Sprawdź nasz najlepszy przepis na lemoniadę!
Zobacz też:
Przepis na idealną kawę mrożoną
Przepis na idealną lemoniadę
Składniki:
- 1 szklanka świeżego soku z cytryny (około 6-8 średnich cytryn),
- 1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od preferowanego poziomu słodkości),
- 4 szklanki wody,
- świeża mięta do dekoracji,
- kostki lodu.
Zobacz też:
Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Przygotowanie:
Na samym początku zaczynamy przygotowanie lemoniady od świeżych cytryn. Wyciskamy sok tak, aby uzyskać około jedną szklankę soku cytrynowego. W małym garnku łączymy cukier z jedną szklanką wody.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku słonego karmelu
Podgrzewamy całość na średnim ogniu, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Usuwamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia – tym samym uzyskujemy syrop cukrowy. Po ostudzeniu syropu, wlewamy go do dużego dzbanka. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pozostałe 3 szklanki wody. Dobrze mieszamy całość.
Zobacz też:
Czekolada z owocami. Prosty przepis
Dodajemy kostki lodu i dekorujemy gałązkami świeżej mięty. Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona. Możemy ją od razu podawać lub schłodzić w lodówce przez godzinę lub dwie, aby smaki się lepiej połączyły.