Przepis na lody o smaku orzecha laskowego - Piekniejsze.pl

Przepis na lody o smaku orzecha laskowego

Jak wykonać lody o smaku orzecha laskowego, które urzekną wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na pyszny deser.
Przepis na lody o smaku orzecha laskowego
Przepis na lody o smaku orzecha laskowego, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Masz ochotę na pyszne lody o zaskakującym smaku? Wykonaj lody o smaku orzecha laskowego, które urzekną wiele podniebień. Jak je wykonać? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis na lody o smaku orzecha laskowego!

Zobacz też:

Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami

Przepis na lody o smaku orzecha laskowego

Składniki:

  • 200g orzechów laskowych,
  • 500ml śmietanki 30%,
  • 500ml mleka,
  • 150g cukru,
  • 6 żółtek jaj,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze placki ziemniaczane

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozkładamy orzechy laskowe na blasze do pieczenia i pieczemy je przez około 10-15 minut, aż będą pachniały i miały złoty kolor. Warto pamiętać, aby co jakiś czas je przemieszać, aby się równomiernie upiekły.

Zobacz też:

Przepis na pyszne cynamonki

Po upieczeniu orzechów, mielimy je w blenderze na gładką masę. Zostawiamy trochę na boku do dekoracji. W dużym garnku łączymy mleko, śmietankę i zmielone orzechy. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ją na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Zobacz też:

Przepis na trufle czekoladowe

W międzyczasie, w misce ubijamy żółtka z cukrem, aż uzyskamy jasną, puszystą masę. Powoli dodajemy gorącą mieszaninę mleczno-orzechową do masy żółtkowej, cały czas mieszając. Gdy już wszystko zostanie połączane, wrzucamy wszystko do garnka.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę krem z kalafiorów

Podgrzewamy całość na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje tył łyżki. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy. Przelewamy mieszaninę przez sitko do miski, a następnie schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Zobacz też:

5 prostych przepisów na lekkie letnie przekąski

Następnego dnia używamy maszyny do lodów, aby zamienić schłodzoną mieszankę w lody zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, możemy zamrozić mieszankę w pojemniku, mieszając co godzinę, aż osiągnie konsystencję lodów.

Zobacz też:

Przepis na idealną lemoniadę

Przekładamy lody do pojemnika, posypujemy zmielonymi orzechami i mrozimy całość przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Cieszymy się smakiem domowych lodów o smaku orzechu laskowego!