Przepis na pastę z mozzarellą
Makaron to idealny pomysł na szybki i prosty obiad bądź kolację. Jak przygotować pastę z mozzarellą samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy i niezawodny przepis, który wykonasz z łatwością.
Zobacz też:
Przepis na pastę z mozzarellą
Składniki:
- 400g makaronu spaghetti,
- 2 kulki mozzarelli,
- 3 łyżki masła,
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1/2 szklanki bazylii, drobno posiekanej,
- 1/2 szklanki startego parmezanu.
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy duży garnek, w którym zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól i gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuje, w drugim garnku na małym ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy posiekany czosnek.
Zobacz też:
Smażymy przez około 2-3 minuty, aż czosnek zmięknie. Dodajemy do garnka posiekaną bazylię i mieszamy przez kolejne 1-2 minuty, aż zacznie wydzielać aromat. Następnie dodajemy do garnka pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z sosem.
Zobacz też:
Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i dodajemy do garnka z sosem. Mieszamy całość, aby makaron dobrze pokrył się sosem. Na koniec dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy, aż parmezan się rozpuści.
Zobacz też:
Przepis na idealny makaron cztery sery
Podajemy na talerzach. Możemy danie udekorować bazylią i dodatkowym parmezanem. Gotowe, smacznego!