Przepis na pastę z mozzarellą - Piekniejsze.pl

Przepis na pastę z mozzarellą

Pasta z mozzarellą to szybka i prosta propozycja obiadowa. Jak wykonać danie? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na pastę z mozzarellą
Przepis na pastę z mozzarellą, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Makaron to idealny pomysł na szybki i prosty obiad bądź kolację. Jak przygotować pastę z mozzarellą samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy i niezawodny przepis, który wykonasz z łatwością.

Zobacz też:

Przepis na idealny bigos

Przepis na pastę z mozzarellą

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 1/2 szklanki bazylii, drobno posiekanej,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu.
  • sól i pieprz do smaku.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy duży garnek, w którym zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej sól i gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Podczas gdy makaron się gotuje, w drugim garnku na małym ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy posiekany czosnek.

Zobacz też:

Przepis na przepyszną lasagne

Smażymy przez około 2-3 minuty, aż czosnek zmięknie. Dodajemy do garnka posiekaną bazylię i mieszamy przez kolejne 1-2 minuty, aż zacznie wydzielać aromat. Następnie dodajemy do garnka pokrojoną mozzarellę i mieszamy, aż się rozpuści i połączy z sosem.

Zobacz też:

Przepis na domowe leczo

Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzamy go i dodajemy do garnka z sosem. Mieszamy całość, aby makaron dobrze pokrył się sosem. Na koniec dodajemy starty parmezan i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy, aż parmezan się rozpuści.

Zobacz też:

Przepis na idealny makaron cztery sery

Podajemy na talerzach. Możemy danie udekorować bazylią i dodatkowym parmezanem. Gotowe, smacznego!