Przepis na panna cotte
Panna cotta to jeden z włoskich deserów, który potrafi zachwycić swym smakiem wiele podniebień. Jak wykonać danie samodzielnie w domu? Przedstawiamy nasz najlepszy, szybki i prosty przepis na przepyszną panna cotte.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw
Przepis na panna cotte
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki (minimum 30% tłuszczu),
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 2,5 g żelatyny,
- 2 łyżki zimnej wody.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z zielonych warzyw
Przygotowanie:
W małym kubku dokładnie mieszamy żelatynę z wodą i odstawiamy na około 5-10 minut, aż żelatyna wchłonie wodę i zrobi się galaretowata. W rondelku zagotowujemy śmietankę wraz cukrem i ekstraktem z wanilii. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.
Zobacz też:
Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę do śmietanki. Dokładnie całość mieszamy. Przelewamy masę do foremek lub filiżanek, które uprzednio nasmarowujemy olejem lub masłem.
Zobacz też:
Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby panna cotta zastygła. Przed podaniem, ostrożnie wyjmujemy panna cottę z foremek, obracając je do góry nogami i delikatnie wyjmując z formy. Możesz podawać ją z owocami lub sosem karmelowym.