Przepis na bułeczki ziołowe - Piekniejsze.pl

Przepis na bułeczki ziołowe

Bułeczki ziołowe to idealne danie na domówki. Jak przygotować ten przysmak? Sprawdź nasz najlepszy przepis na bułeczki ziołowe.
Przepis na bułeczki ziołowe
Przepis na bułeczki ziołowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Bułeczki ziołowe świetnie sprawdzą się jako przystawka na domówkach bądź składnik pysznych śniadań. Jak wykonać ten przysmak? Sprawdź nasz najlepszy przepis na bułeczki ziołowe, które są proste i szybkie w przygotowaniu.

Zobacz też:

Przepis na wiosenną sałatkę

Przepis na bułeczki ziołowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 7 g suchego drożdży,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii,
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół.

Zobacz też:

Przepis na wiosenną zupę

Przygotowanie:

W małej miseczce mieszamy ciepłą wodę, cukier i suchy drożdże. Odstawiamy rozczyn na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy napęczniałe drożdże, oliwę z oliwek i wszystkie suszone zioła.

Zobacz też:

Przepis na wegetariańskie kiełbaski

Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę wody, a jeśli zbyt klejące – posypujemy mąką.

Zobacz też:

Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i przekładamy na stolnicę posypaną mąką i delikatnie wygniatamy, aby usunąć powietrze.

Zobacz też:

Przepis na ciasto z borówkami

Dzielimy ciasto na 10-12 równych części i formujemy z nich bułeczki, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut, aby ponownie urosły.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy bułeczki przez około 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmujemy bułeczki z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć na kratce. Gotowe, smacznego!