Przepis na bułeczki ziołowe
![Przepis na bułeczki ziołowe](https://piekniejsze.pl/wp-content/uploads/sites/43/2023/03/eat-2472142__480-edited.jpg)
Bułeczki ziołowe świetnie sprawdzą się jako przystawka na domówkach bądź składnik pysznych śniadań. Jak wykonać ten przysmak? Sprawdź nasz najlepszy przepis na bułeczki ziołowe, które są proste i szybkie w przygotowaniu.
Zobacz też:
Przepis na bułeczki ziołowe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 7 g suchego drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonej szałwii,
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół.
Zobacz też:
Przygotowanie:
W małej miseczce mieszamy ciepłą wodę, cukier i suchy drożdże. Odstawiamy rozczyn na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy napęczniałe drożdże, oliwę z oliwek i wszystkie suszone zioła.
Zobacz też:
Przepis na wegetariańskie kiełbaski
Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę wody, a jeśli zbyt klejące – posypujemy mąką.
Zobacz też:
Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i przekładamy na stolnicę posypaną mąką i delikatnie wygniatamy, aby usunąć powietrze.
Zobacz też:
Dzielimy ciasto na 10-12 równych części i formujemy z nich bułeczki, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut, aby ponownie urosły.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy bułeczki przez około 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmujemy bułeczki z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć na kratce. Gotowe, smacznego!