Przepis na bułeczki ziołowe

Bułeczki ziołowe świetnie sprawdzą się jako przystawka na domówkach bądź składnik pysznych śniadań. Jak wykonać ten przysmak? Sprawdź nasz najlepszy przepis na bułeczki ziołowe, które są proste i szybkie w przygotowaniu.
Zobacz też:
Przepis na bułeczki ziołowe
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 300 ml ciepłej wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 7 g suchego drożdży,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonej szałwii,
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół.
Zobacz też:
Przygotowanie:
W małej miseczce mieszamy ciepłą wodę, cukier i suchy drożdże. Odstawiamy rozczyn na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy napęczniałe drożdże, oliwę z oliwek i wszystkie suszone zioła.
Zobacz też:
Przepis na wegetariańskie kiełbaski
Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę wody, a jeśli zbyt klejące – posypujemy mąką.
Zobacz też:
Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i przekładamy na stolnicę posypaną mąką i delikatnie wygniatamy, aby usunąć powietrze.
Zobacz też:
Dzielimy ciasto na 10-12 równych części i formujemy z nich bułeczki, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy bułeczki ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 minut, aby ponownie urosły.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Pieczemy bułeczki przez około 20-25 minut, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmujemy bułeczki z piekarnika i pozwalamy im ostygnąć na kratce. Gotowe, smacznego!