Przepis na jabłecznik jak u babci

Jabłecznik to jedno z najpopularniejszych ciast przygotowywanych w polskich domach. Wiele osób kojarzy je z odwiedzinami u babci i niezapomnianym smakiem dzieciństwa. Przedstawiamy najlepszy przepis na jabłecznik.
Zobacz też:
Kiszonki, jak u babci. Przepis na kiszone mandarynki
Przepis na jabłecznik:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 250 g masła,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1,5 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Na stolnicy wysypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, masło i proszek do pieczenia. Na to rozbijamy jajko. Następnie za pomocą rąk zaczynamy zagniatać ciasto. Robimy to tak długo, aż masa będzie jednolita oraz nieprzyklejająca się do rąk.
Z ciasta formujemy kulę, a następnie lekko ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania musu jabłkowego. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z folii.
Jabłka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, obieramy ze skórki i usuwamy z nich gniazda. Następnie ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Mieszamy je z 2 łyżkami cukru i przesmażamy, aż powstanie mus. Robimy to dokładnie, aby był jednolity.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W międzyczasie na stolnicy kroimy ciasto na dwie równe części. Pierwszą rozwałkowujemy na kwadrat i układamy na dnie blachy. Następnie pokrywamy je musem jabłkowym. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na kwadrat i przykrywamy mus.
Piec nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, ustawiając go na góra-dół. Ciasto pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!