Przepis na zupę krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw to świetny posiłek, aby przyjąć dużą dawkę witamin. Jak wykonać samodzielnie szybkie i proste danie? Sprawdź nasz najlepszy przepis, który urzeknie wiele podniebień!
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pietruszka,
- 1 seler,
- 1/2 kalafiora,
- 2 ziemniaki,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1/2 szklanki śmietany kremówki,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju.
Zobacz też:
Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy
Przygotowanie:
Na samym początku kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej w dużym garnku i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy całość na złoty kolor. Dodajemy pokrojony w kostkę korzeń pietruszki i seler. Smażymy przez kolejne 5 minut.
Zobacz też:
Dodajemy również pokrojony w kawałki kalafior i ziemniaki. Smażymy przez następne 5 minut. Wlewamy bulion warzywny do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Blendujemy zupę na gładki krem.
Zobacz też:
Przepis na pasztet mięsno-warzywny
Wlewamy do garnka śmietanę kremówkę i mieszamy całość, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub grzankami. Smacznego!