Przepis na zupę krem z białych warzyw - Piekniejsze.pl

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw to idealny pomysł na szybki i prosty posiłek. Jak ją samodzielnie przygotować? Sprawdź przepis!
Przepis na zupę krem z białych warzyw
Przepis na zupę krem z białych warzyw, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Zupa krem z białych warzyw to świetny posiłek, aby przyjąć dużą dawkę witamin. Jak wykonać samodzielnie szybkie i proste danie? Sprawdź nasz najlepszy przepis, który urzeknie wiele podniebień!

Zobacz też:

Przepis na przepyszną lasagne

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1/2 kalafiora,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju.

Zobacz też:

Przepis na gulasz wieprzowy-wołowy

Przygotowanie:

Na samym początku kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej w dużym garnku i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy całość na złoty kolor. Dodajemy pokrojony w kostkę korzeń pietruszki i seler. Smażymy przez kolejne 5 minut.

Zobacz też:

Przepis na kokosanki

Dodajemy również pokrojony w kawałki kalafior i ziemniaki. Smażymy przez następne 5 minut. Wlewamy bulion warzywny do garnka. Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną. Blendujemy zupę na gładki krem.

Zobacz też:

Przepis na pasztet mięsno-warzywny

Wlewamy do garnka śmietanę kremówkę i mieszamy całość, aby składniki się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub grzankami. Smacznego!