Przepis na wiosenną sałatkę - Piekniejsze.pl

Przepis na wiosenną sałatkę

Wiosenna sałatka to idealna potrawa, która przemyci organizmowi mnóstwo witamin. Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na wiosenną sałatkę
Przepis na wiosenną sałatkę, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Wczoraj, 21 marca obchodziliśmy Pierwszy Dzień Wiosny. To idealna okazja do wprowadzania większej ilości warzyw i owoców do naszej codziennej diety. Tym razem przedstawiamy przepis na wiosenną sałatkę. Jak ją wykonać samodzielnie?

Zobacz też:

Przepis na wiosenną zupę

Przepis na wiosenną sałatkę

Składniki:

  • 1 główka sałaty masłowej,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 4 jajka,
  • 6 ogórków gruntowych,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek gęstej śmietany,
  • 200 g szpinaku,
  • cebulka dymka.
  • sok z cytryny.
  • sól, pieprz.

Zobacz też:

Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!

Przygotowanie:

Na samym początku zajmujemy się przygotowaniem jajek, które gotujemy w garnku na twardo. Następnie obieramy je ze skorupki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kolejnym krokiem jest obranie ogórków ze skórki i pokrojenie w cienkie plasterki.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Następnie sałatę i szpinak myjemy pod zimną i bieżącą wodą i kroimy je na drobne paseczki. Z kolei umytą rzodkiewkę kroimy w kosteczkę. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy za pomocą ostrego noża.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Kolejnym krokiem jest wykonanie sosu do sałatki. W miseczce wlewamy jogurt naturalny, śmietanę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy łyżeczką, aby składniki się dokładnie połączyły.

Zobacz też:

Przepis na domowe leczo

W dużej miseczce mieszamy warzywa z jajkami i sosem. Sałatka jest gotowa do podania, smacznego!