Przepis na ciasto z borówkami - Piekniejsze.pl

Przepis na ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami to idealnie pyszny i delikatny deser. Jak wykonać go samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na ciasto z borówkami
Przepis na ciasto z borówkami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Ciasto z borówkami to idealnie pyszny i delikatny deser. Jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu! Jak wykonać go samodzielnie, aby smakiem urzekł wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z białych warzyw

Przepis na ciasto z borówkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/2 szklanki świeżych borówek,
  • szczypta soli.

Zobacz też:

Przepis na kokosanki

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy formę do pieczenia o średnicy około 23 cm, smarujemy ją masłem i posypujemy mąką. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

Zobacz też:

Przepis na sernik na zimno

W innym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i miksujemy aż do połączenia składników. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, całość mieszając dokładnie.

Zobacz też:

Przepis na soczystą sałatkę owocową

Dodajemy mleko i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. Ostrożnie mieszamy borówki z ciastem, starając się nie rozgniatać owoców. Wylewamy ciasto do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw

Pieczemy przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste i sprężyste. Wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy przez kilka minut przed podaniem. Możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Smacznego!