Przepis na wiosenną zupę - Piekniejsze.pl

Przepis na wiosenną zupę

Dzisiaj, 21 marca świętujemy pierwszy dzień wiosnę. Z tej okazji przedstawiamy przepis na idealną wiosenną zupę.
Przepis na wiosenną zupę
Przepis na wiosenną zupę, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Dzisiaj, 21 marca rozpoczęła się astronomiczna wiosna. To idealny czas, aby rozpocząć przygotowywanie warzywnych posiłków, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na najlepszą zupę wiosenną.

Zobacz też:

Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!

Przepis na wiosenną zupę

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 450 g marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 200 g groszku,
  • 200 g selera,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Na samym początku zagotowujemy bulion, aby był gorący. W międzyczasie marchewki, ziemniaki i seler dokładnie obieramy i kroimy w kosteczkę. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła.

Zobacz też:

Przepis na zupę krem z zielonych warzyw

Na rozgrzany olej wrzucamy ziemniaki i seler. Przez chwilę warzywa podsmażamy. Dodajemy marchewkę i groszek. Całość mieszamy, chwilę podsmażając. Następnie warzywa zalewamy gorącym bulionem.

Zobacz też:

Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!

Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą w pełni miękkie. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem, do smaku. Gdy zupę zdejmiemy z ognia, dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotowe, smacznego!

Zobacz też:

Przepis na panna cotte