Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu? - Piekniejsze.pl

Wegetariański burger bezglutenowy. Jak wykonać go w domu?

W sklepach mamy coraz większy wybór produktów roślinnych i bezglutenowych. Jak wykonać burgera, aby przypominał klasyczną bułę z mięsem?
fot. pexels.com

Wiele osób decyduje się przejść na dietę wegetariańską bądź wegańska, a z roku na rok staje się to coraz łatwiejsze. Obecnie w sklepach mamy szeroki wybór produktów bezmięsnych oraz bezglutenowych, które świetnie imitują prawdziwe mięso. jeśli planujesz imprezę w stylu amerykańskim, a wśród Twoich gości będą osoby niespożywające mięsa, przedstawiamy przepis, który zasmakuje także osobom nie będącym na diecie wegetariańskiej!

Zobacz też: Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem

Bezglutenowa bułka

Składniki:

  • 200 g bezglutenowej mąki chlebowej
  • 500 g bezglutenowej mąki jaglanej
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 4 g suszonych bezglutenowych drożdży
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Do mąki dodaj sól, suche drożdże i stopniowo wodę w trakcie mieszając masę. W trakcie wyrabiania ciasta dodaj 2 łyżki oleju, aż powstanie gładka masa. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Na blachę połóż papier do pieczenia i lekko oprusz je mąką, aby bułeczki nie przywarły do dna. Z przygotowanej masy uformuj kształt bułek, lekko posmaruj wodą (lub roztrzepanym jajkiem) i posyp sezamem. Piecz przez około 20 minut w 200 stopniach.

Wegetariański burger

Składniki:

  • bezglutenowe bułki
  • wege mięso mielone
  • biała i czerwona cebula
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majonez
  • czosnek
  • kechup
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek
  • masło
  • olej do smażenia
  • ogórek konserwowy

Zobacz też: Muffinki z białą czekoladą – przepis

Przygotowanie:

Wege mięso mielone dopraw według uznania solą, pieprzem, słodką papryką, a następnie dodaj do niego drobno posiekaną białą cebulę, jajko oraz bułkę tartą. Masa ma przypominać konsystencją klasyczne mięso, więc nie może być zbyt mocno zbita, ani mokra. Olej rozgrzej na patelni i następnie smaż uformowane w kształcie burgerów kotlety z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru. W miseczce wymieszaj majonez z solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym ogórkiem konserwowym. Wcześniej przygotowane bułeczki posmaruj lekko masłem w wewnątrz i połóż na rozgrzanej patelni, aby zrumieniły się w środku. Gdy będą gotowe, posmaruj je przygotowanym sosem i kechupem, połóż liść sałaty, wege kotleta, krążki czerwonej cebuli, pomidora i ogórka. Górną część bułki także posmaruj sosem, przykryj całość i gotowe!