Przepis na wegetariańskie kiełbaski - Piekniejsze.pl

Przepis na wegetariańskie kiełbaski

Już niebawem rozpocznie się sezon grillowy i w powietrzu będzie się unosić zapach pieczonych kiełbasek. Przedstawiamy przepis na kiełbasę w wersji wegetariańskiej, która z pewnością zasmakuje również mięsożercom.
fot. pexels.com

Wiosna to czas, w którym w końcu po wielu miesiącach bez słońca chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Jednym z najpopularniejszych sposobów na spotkania z przyjaciółmi i rodziną jest przygotowanie grilla, z którego unosi się zapach pieczonego mięsa, kiełbasek i warzyw. Z uwagi na to, że coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, przedstawiamy przepis na wegetariańskie kiełbaski, które świetnie sprawdzą się na grilla.

Zobacz też: Burger w wegetariańskiej wersji. Jacfruit a’la szarpana wołowina

Wegetariańskie kiełbaski

Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • szklanka płatków drożdzowych
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki papryki wędzonej
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki agaru
  • 1 jajko
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru
  • łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
  • łyżka musztardy
  • łyżka papryki słodkiej

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną ugotuj i odczekaj aż ostygnie. Fasolę rozgnieć porządnie widelcem, zblenduj lub zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż oba składniki do dużej miski i dodaj do nich kolejno wszystkie przyprawy, pół szklanki oleju, koncentrat pomidorowy bądź przecier, płatki drożdżowe, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz musztardę. Całość dobrze wymieszaj, aby nie pozostało grudek. Masa powinna swoją konsystencją przypominać mięso mielone.

Przygotowaną masę na kiełbaski przełóż w formie wałeczka do folii spożywczej i zawiń, aby całe były nią obtoczone (długość wedle uznania). Wrzuć kiełbaski owinięte folią do garna z wrzącą wodą i gotuj około 10 minut. Po upływie czasu wyciągnij i ściągnij z nich folię. Tak przygotowane i obgotowane wegetariańskie kiełbaski posmaruj pędzelkiem z olejem i kładź na rozgrzanego grilla.

Zobacz też: Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym