Przepis na najlepszą warzywną zapiekankę - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepszą warzywną zapiekankę

Warzywna zapiekanka to idealne danie, aby zużyć warzywa, których najprawdopodobniej już nie wykorzystamy. Jak ją wykonać?
Przepis na najlepszą warzywną zapiekankę
Przepis na najlepszą warzywną zapiekankę, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na warzywną zapiekankę

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 200 g świeżego szpinaku lub mrożonego,
  • 100 g sera mozzarella lub innego sera do zapiekania,
  • 100 g startego parmezanu lub innego twardego sera,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

Zobacz też:

Przepis na zupę tajską

Przygotowanie:

Na samym początku podgrzewamy piekarnik do 200°C. W dużej misce łączymy wszystkie pokrojone warzywa, dodajemy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sól, pieprz oraz oregano. Mieszamy wszystko dokładnie, aby warzywa były równomiernie przyprawione.

Zobacz też:

Przepis na lody jagodowe

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę do momentu, gdy stanie się szklista. Dodajemy pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) i smażymy przez około 5-7 minut, aż wszystkie zmiękną.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku bzu

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę szpinaku, następnie warstwę podsmażonych warzyw i na końcu plasterki pomidorów. Posypujemy wszystko startym serem mozzarella i parmezanem.

Zobacz też:

Przepis na pasztet warzywny

Wstawiamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić. Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut, aby nieco ostygła, a następnie podajemy.

Zobacz też:

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

Zapiekanka warzywna jest doskonała na obiad czy kolację i świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!