Przepis na ryż zapiekany z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe. Można jednak je przygotować również na deser. Przedstawiamy najlepszy przepis na ryż zapiekany z jabłkami oraz niesamowicie aromatycznym cynamonem.
Zobacz też:
Przepis na cynamonowy chlebek dyniowy
Przepis na ryż zapiekany z jabłkami
Składniki:
- 200 g sypkiego ryżu,
- 500 ml mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 4 łyżki masła,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 kg jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z kalafiora
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy ryż, który zalewamy mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy do ryżu 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz małą szczyptę soli. Całość mieszamy i gotujemy kolejne 15-20 minut, aż ryż zmięknie.
W międzyczasie jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego 3 łyżki cukru. Następnie na patelnię wsypujemy jabłka, które polewamy sokiem z cytryny i podsmażamy około 10 minut. Na sam koniec dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i ponownie mieszamy.
Zobacz też:
Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy masłem. Następnie na jego dno wykładamy pół ryża. Na to wsypujemy podsmażone jabłka. Ponownie przykrywamy je ryżem. Górę posypujemy cynamonem. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, na 25 minut. Gotowe!