Przepis na lody jagodowe - Piekniejsze.pl

Przepis na lody jagodowe

Lody jagodowe są idealnym deserem na upalne, letnie dni. Jak wykonać deser samodzielnie? Sprawdź nasz najlepsze przepis.
Przepis na lody jagodowe
Przepis na lody jagodowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na lody jagodowe

Składniki:

  • 500 g świeżych jagód,
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
  • 150 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku bzu

Przygotowanie:

Na samym początku myjemy jagody i suszymy je. Jeśli używamy mrożonych jagód, rozmrażamy je i odsączamy z nadmiaru wody. W blenderze miksujemy jagody na gładką masę. Przelewamy przez sito, aby pozbyć się nasion i skórek.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku lawendy

Do jagodowej masy dodajemy cukier i sok z cytryny, dokładnie mieszając, aż cukier się rozpuści. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją w jagodową masę.

Zobacz też:

Przepis na pasztet warzywny

Jeśli używamy ekstraktu z wanilii, dodajemy go do masy i dobrze mieszamy całość. Przelewamy mieszankę do pojemnika na lody i mrozimy według instrukcji producenta. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, możemy wlać masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku grejpfruta

Co godzinę, przez pierwsze 3-4 godziny, wyciągamy mieszankę i energicznie mieszamy widelcem, aby zapobiec powstawaniu dużych kryształów lodu. Gotowe, smacznego!