Przepis na lody jagodowe
Przepis na lody jagodowe
Składniki:
- 500 g świeżych jagód,
- 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%),
- 150 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku myjemy jagody i suszymy je. Jeśli używamy mrożonych jagód, rozmrażamy je i odsączamy z nadmiaru wody. W blenderze miksujemy jagody na gładką masę. Przelewamy przez sito, aby pozbyć się nasion i skórek.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku lawendy
Do jagodowej masy dodajemy cukier i sok z cytryny, dokładnie mieszając, aż cukier się rozpuści. W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy ją w jagodową masę.
Zobacz też:
Jeśli używamy ekstraktu z wanilii, dodajemy go do masy i dobrze mieszamy całość. Przelewamy mieszankę do pojemnika na lody i mrozimy według instrukcji producenta. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, możemy wlać masę do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku grejpfruta
Co godzinę, przez pierwsze 3-4 godziny, wyciągamy mieszankę i energicznie mieszamy widelcem, aby zapobiec powstawaniu dużych kryształów lodu. Gotowe, smacznego!