Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy
Planujesz upiec chlebek? A co powiesz na wersję z ziołami? Nie tylko wygląda niezwykle efektownie, ale jest również wyjątkowo aromatyczny!
Zobacz też: Placek z morelami
Przepis na chlebek ziołowy do rwania, który świetnie sprawdzi się jako przekąska dla gości!
Chlebek z ziołami
Składniki
- drożdże – 40 g
- ciepłe mleko – ¾ szklanki
- mąka – 600 g
- cukier – ½ łyżeczki
- sól morska – 1 łyżeczka
- oliwa – 4 łyżki
- masło – 120 g
- suszony koperek – 3 łyżki
- suszona bazylia – 3 łyżki
- czosnek – 1,5 ząbka
- sól – 2 łyżeczki
- suszona natka pietruszki – 3 łyżki
- ciepła woda – ½ szklanki
Przygotowanie
Połącz drożdże z wodą, mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki. Wymieszaj. Przykryj masę i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodaj mąkę z solą i ponownie wymieszaj. Dodaj oliwę i wyrób ciasto.
Wymieszaj masło wraz z suszonymi ziołami, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podziel ciasto na trzy równe części i rozwałkuj. Posmaruj przygotowanym masełkiem i potnij rozwałkowane ciasto na długie paski. Każdy z pasków zwiń w harmonijkę i ułóż w tortownicy. Przykryj i odstaw na około 15 minut.
Nagrzej piekarnik na 180 ℃ i piecz około 30 minut, aż się zarumieni.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na chlebek bananowy