Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy  - Piekniejsze.pl

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

To będzie twój pierwszy własnoręcznie robiony chlebek? Sprawdź ten przepis!

Planujesz upiec chlebek? A co powiesz na wersję z ziołami? Nie tylko wygląda niezwykle efektownie, ale jest również wyjątkowo aromatyczny!

Zobacz też: Placek z morelami

Przepis na chlebek ziołowy do rwania, który świetnie sprawdzi się jako przekąska dla gości!

Chlebek z ziołami

Składniki

  • drożdże – 40 g
  • ciepłe mleko – ¾ szklanki
  • mąka – 600 g
  • cukier – ½ łyżeczki
  • sól morska – 1 łyżeczka
  • oliwa – 4 łyżki
  • masło – 120 g
  • suszony koperek – 3 łyżki
  • suszona bazylia – 3 łyżki
  • czosnek – 1,5 ząbka
  • sól – 2 łyżeczki
  • suszona natka pietruszki – 3 łyżki
  • ciepła woda – ½ szklanki

Przygotowanie

Połącz drożdże z wodą, mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki. Wymieszaj. Przykryj masę i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodaj mąkę z solą i ponownie wymieszaj. Dodaj oliwę i wyrób ciasto.

Wymieszaj masło wraz z suszonymi ziołami, solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Podziel ciasto na trzy równe części i rozwałkuj. Posmaruj przygotowanym masełkiem i potnij rozwałkowane ciasto na długie paski. Każdy z pasków zwiń w harmonijkę i ułóż w tortownicy. Przykryj i odstaw na około 15 minut.

Nagrzej piekarnik na 180 ℃ i piecz około 30 minut, aż się zarumieni.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na chlebek bananowy