Placki ziemniaczane - najlepszy przepis - Piekniejsze.pl

Placki ziemniaczane – najlepszy przepis

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej tradycyjnych dań w Polsce. Przedstawiamy najlepszy przepis na ich wykonie.
Placki ziemniaczane – najlepszy przepis, fot. facebook.com/dorisdoris

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań większości Polaków, które jest również jednym z tradycyjniejszych w naszym społeczeństwie. Ich smak i chrupkość potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy przepis na najlepsze placki ziemniaczane.

Zobacz też:

Jagodzianki – najlepszy przepis z sezonowym owocem

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 1/2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 cebuli,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku,
  • olej roślinny do smażenia.

Zobacz też:

Żurek – najlepszy przepis na zupę

Przygotowanie:

Wszystkie ziemniaki dokładnie obieramy i wkładamy do zimnej wody. Następnie ścieramy każdego ziemniaka na tarce o małych oczkach. Po około 10 minutach odlać sok z miski, w której są starte ziemniaki. Następnie za pomocą dłoni wyciskamy resztę soku.

W międzyczasie obieramy cebulę, którą następnie bardzo drobno siekamy. Dodajemy ją do posiekanych ziemniaków. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i sól do smaku. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy za pomocą dłoni.

Patelnię rozgrzewamy olejem roślinnym. Następnie wykładamy na patelnie po jednej łyżce masy ziemniaczanej, formując z niej placek. Jedną stronę smażymy przez około 2-3 minuty na złocisty kolor. Odwracamy i powtarzamy czynność. Placki ziemniaczane zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Możemy posypać je solą lub podać ze śmietaną. Gotowe!

Zobacz też:

Tarta z warzywami – przepis

Na czasie

Brak danych.