Przepis na lody o smaku bzu - Piekniejsze.pl

Przepis na lody o smaku bzu

Lody o smaku bzu będą idealnym orzeźwieniem na upalne dni. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na lody o smaku bzu
Przepis na lody o smaku bzu, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na lody o smaku bzu

Składniki:

  • 25 dużych kiści bzu,
  • 1 litr mleka,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 żółtek.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku lawendy

Przygotowanie:

Na samym początku delikatnie zdejmujemy kwiaty bzu ze szypułek (ważne jest, aby pozbyć się jak najwięcej zielonych elementów, które mogą nadać lodom gorzkiego smaku). W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem.

Zobacz też:

Przepis na pasztet warzywny

Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy kwiaty bzu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

Wyłączamy ogień, przykrywamy rondel i pozostawiamy do naciągnięcia na co najmniej 2 godziny (można zostawić na noc). Po tym czasie odcedzamy kwiaty przez sitko, wracamy z mlekiem do rondla i podgrzewamy.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku kiwi

Żółtka ubijamy na lekko puszystą masę. Gdy mleko jest gorące, powoli dodajemy je do żółtek, cały czas mieszając. Po połączeniu wszystkich składników, wracamy z mieszanką do rondelka i gotujemy na niskim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.

Zobacz też:

Przepis na dżem morelowy

Uważamy, aby nie przegotować – jeśli mieszanina zacznie wrzeć, może się zważyć. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy śmietankę kremówkę, dobrze mieszamy, a następnie przestudzamy do temperatury pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, lub na całą noc.

Zobacz też:

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

Po schłodzeniu, przelewamy mieszaninę do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia. Jeśli nie mamy maszynki, możemy wlać mieszaninę do metalowej miski i wstawić do zamrażarki. Co godzinę przez kolejne 3-4 godziny mieszamy masę, aby powstały drobne kryształki lodu.

Na czasie

Brak danych.