Przepis na lody o smaku bzu
Przepis na lody o smaku bzu
Składniki:
- 25 dużych kiści bzu,
- 1 litr mleka,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 1 szklanka cukru,
- 6 żółtek.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku lawendy
Przygotowanie:
Na samym początku delikatnie zdejmujemy kwiaty bzu ze szypułek (ważne jest, aby pozbyć się jak najwięcej zielonych elementów, które mogą nadać lodom gorzkiego smaku). W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem.
Zobacz też:
Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodajemy kwiaty bzu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Wyłączamy ogień, przykrywamy rondel i pozostawiamy do naciągnięcia na co najmniej 2 godziny (można zostawić na noc). Po tym czasie odcedzamy kwiaty przez sitko, wracamy z mlekiem do rondla i podgrzewamy.
Zobacz też:
Żółtka ubijamy na lekko puszystą masę. Gdy mleko jest gorące, powoli dodajemy je do żółtek, cały czas mieszając. Po połączeniu wszystkich składników, wracamy z mieszanką do rondelka i gotujemy na niskim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Zobacz też:
Uważamy, aby nie przegotować – jeśli mieszanina zacznie wrzeć, może się zważyć. Gdy masa zgęstnieje, dodajemy śmietankę kremówkę, dobrze mieszamy, a następnie przestudzamy do temperatury pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, lub na całą noc.
Zobacz też:
Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy
Po schłodzeniu, przelewamy mieszaninę do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia. Jeśli nie mamy maszynki, możemy wlać mieszaninę do metalowej miski i wstawić do zamrażarki. Co godzinę przez kolejne 3-4 godziny mieszamy masę, aby powstały drobne kryształki lodu.