Przepis na pasztet warzywny
Przepis na pasztet warzywny
Składniki:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 mały seler,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka ciecierzycy (400 g),
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku warzywa (marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki) obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę i czosnek do momentu, aż staną się szkliste.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku agrestowym
Dodajemy do patelni pokrojone warzywa, kroimy i dusimy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Możemy dodać trochę wody, żeby warzywa nie przywierały do dna. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płatki owsiane mielimy na mąkę w blenderze.
Zobacz też:
Przepis na drożdżowe ciasto z malinami
Gdy warzywa będą już miękkie, przestudzamy je nieco, a następnie blendujemy na gładką masę. Do masy warzywnej dodajemy odsączoną ciecierzycę, zmielone płatki owsiane, sól, pieprz, majeranek i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Przygotowaną masę przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-50 minut, do momentu aż pasztet będzie miał ładny, złoty kolor. Gotowe, smacznego!