Przepis na pasztet warzywny - Piekniejsze.pl

Przepis na pasztet warzywny

Pasztet warzywny to idealny zamiennik mięsnej wersji dania. Jak wykonać danie samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na pasztet warzywny
Przepis na pasztet warzywny

Przepis na pasztet warzywny

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 mały seler,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g),
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Zobacz też:

Przepis na dżem morelowy

Przygotowanie:

Na samym początku warzywa (marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki) obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę i czosnek do momentu, aż staną się szkliste.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku agrestowym

Dodajemy do patelni pokrojone warzywa, kroimy i dusimy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Możemy dodać trochę wody, żeby warzywa nie przywierały do dna. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płatki owsiane mielimy na mąkę w blenderze.

Zobacz też:

Przepis na drożdżowe ciasto z malinami

Gdy warzywa będą już miękkie, przestudzamy je nieco, a następnie blendujemy na gładką masę. Do masy warzywnej dodajemy odsączoną ciecierzycę, zmielone płatki owsiane, sól, pieprz, majeranek i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku kiwi

Przygotowaną masę przekładamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40-50 minut, do momentu aż pasztet będzie miał ładny, złoty kolor. Gotowe, smacznego!