Chipsy. Produkty, z których warto zrezygnować - Piekniejsze.pl

Chipsy. Produkty, z których warto zrezygnować

Zdrowa i zbilansowana dieta, to taka, która zawiera składniki odżywcze i witaminy. Z których produktów warto zrezygnować?
Chipsy. Produkty, z których warto zrezygnować
Chipsy. Produkty, z których warto zrezygnować, fot. pixabay.com

Zdrowa i zbilansowana dieta, to taka, która zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy produkt dostępny na rynku jest zdrowy. Dlaczego warto z diety wyłączyć chipsy?

Zobacz też:

Coca-cola. Produkty, z których warto zrezygnować

Skład chipsów

Chipsy to jedna z najbardziej znanych przekąsek. Są to cieniutkie plasterki chrupiącego ziemniaczka, umoczone w przyprawach oraz smażone w głębokim tłuszczu. Wydaje się więc, że jest to potrawa mało szkodliwa. Niestety chipsy są bardzo niezdrowe.

Skład chipsów:

  • pulpa ziemniaczana,
  • oleje (36%),
  • sól,
  • glutaminian sodu,
  • akryloamid.

Zobacz też:

Żelki. Produkty, z których warto zrezygnować

Dlaczego nie warto jeść chipsów?

100 gram chipsów, to aż 550 kilokalorii. Składniki zawarte w chipsach sprawiają, że jest to produkt, który należy wykluczyć z codziennej diety. Przede wszystkim zawarte oleje są źródłem niezdrowych tłuszczów trans. 

Zobacz też:

Produkty z największą ilością witaminy K

Tłuszcze trans zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo podnoszą poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL i obniżają stężenie tego „dobrego” HDL we krwi. Są odpowiedzialne za podtrzymywanie stanów zapalnych i obniżenie odporności.

Zobacz też:

Jak dbać o zdrowie psychiczne?

Dodatkowo duża ilość soli w chipsach sprawia, że w naszym organizmie zatrzymują się płyny, a to powoduje uczucie opuchnięcia i ciężkości. Może to w konsekwencji prowadzić do kłopotów z nerkami oraz nadciśnieniem.

Zobacz też:

Owoce: które są najzdrowsze?

Fakt, że 100 gram chipsów to ponad 550 kilokalorii, sprawia że możemy bardzo przytyć. W konsekwencji regularne zjadanie chipsów może doprowadzić do otyłości.

Zobacz też:

Warzywa: które są najzdrowsze?

Najbardziej niebezpieczne w chipsach są akryloamidy, które mogą przyczynić się do powstania nowotworów. Dodatkowo związek ten działa toksycznie na układ nerwowy, a długotrwałe jego stosowanie powoduje uszkodzenie centralnego i obwodowego układu nerwowego.

Na czasie

Brak danych.