Żelki. Produkty, z których warto zrezygnować - Piekniejsze.pl

Żelki. Produkty, z których warto zrezygnować

Zdrowa i zbilansowana dieta, to taka, która zawiera składniki odżywcze i witaminy. Z których produktów warto zrezygnować?
Żelki. Produkty, z których warto zrezygnować
Żelki. Produkty, z których warto zrezygnować, fot. pixabay.com

Zdrowa i zbilansowana dieta, to taka, która zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy produkt dostępny na rynku jest zdrowy. Dlaczego warto z diety wyłączyć żelki?

Zobacz też:

Coca-cola. Produkty, z których warto zrezygnować

Żelki – skład

Żelki to jeden z bardziej uwielbianych słodyczy przez dzieci i dorosłych. Kuszą smakiem oraz kształtami i barwami. Niestety ich skład sprawia, że nie powinniśmy jeść ich często, a najlepiej wykluczyć je z codziennej diety.

Skład żelek:

  • syrop glukozowy,
  • cukier,
  • żelatyna,
  • kwas cytrynowy,
  • kwas mlekowy,
  • wosk pszczeli,
  • aromaty,
  • barwniki.

Zobacz też:

Dieta dobra dla mózgu. Jakie produkty pobudzą jego pracę?

Dlaczego warto wykluczyć żelki z diety?

Mimo, że o szkodliwości spożywania żelek mówi się od dawna, wciąż masowo je kupujemy. Warto jednak wiedzieć, że ten słodycz nie ma żadnych składników odżywczych, a jest potężną bombą cukrową.

Podstawą każdych żelek jest cukier oraz syrop glukozowy. Spożywany w nadmiarze może przynieść bardzo negatywne konsekwencje. Przede wszystkim istnieje ryzyko zachorowania na cukrzyce lub otyłość.

Kolejnymi szkodliwymi składnikami, które zawarte są w żelkach to sztuczne barwniki. Najbardziej szkodliwa są żółcień chinoninowa E104 i czerwień koszenilowa E124. Substancje te mogą wywoływać reakcje alergiczne, czy przyczynić się do astmy. Dodatkowo negatywnie wpływają na nerki oraz wątroby.

Ze względu na fakt, że w żelkach ze sklepu jest mnóstwo szkodliwych substancji, warto wyłączyć je z codziennej diety. Jednak niektóre osoby mogą lubić tą słodkość, dlatego przedstawiamy najlepszy przepis na zdrowe żelki, które można wykonać w domu.

Zobacz też:

Witamina C. Dlaczego warto ją suplementować?

Przepis na domowe żelki

Składniki:

  • 200-250 ml soku owocowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 4 łyżki żelatyny.

Przygotowanie:

Na samym początku wybieramy ulubione owoce, z których wyciskamy sok w sokowirówce. Następnie wlewamy go do garnka i dodajemy do niego sok z cytryny i żelatynę. Króciutko podgrzewamy, aby żelatyna się rozpuściła. Wlewamy płyn do foremek i czekamy, aż zgęstnieje (około 4 godzin). Zdrowe, domowe żelki gotowe!

Zobacz też:

Nasiona chia. Jakie mają właściwości?