Coca-cola. Produkty, z których warto zrezygnować
Zdrowa i zbilansowana dieta, to taka, która zawiera wiele składników odżywczych i witamin. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy produkt dostępny na rynku jest zdrowy. Dlaczego warto z diety wyłączyć coca-colę?
Zobacz też:
Witamina C. Dlaczego warto ją suplementować?
Skład coca-coli
Poprzez dostępność słodzonych napojów, jesteśmy odzwyczajeni od picia wody, która wydaje się bez smaku. Niestety słodkie i gazowane napoje nie są zdrowe i nie powinno się ich nadużywać. Dlaczego nie warto pić coca-coli?
Skład coca-coli:
- woda,
- cukier (w jednej szklance 5 łyżeczek),
- dwutlenek węgla (E290),
- karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d),
- kwas ortofosforowy (E338),
- aromaty,
- kofeina.
Zobacz też:
Syrop z cebuli. Skuteczna walka z przeziębieniem
Dlaczego nie warto pić coca-coli?
Ze względu na skład coca-coli, warto wykluczyć ją z diety. Przede wszystkim zawiera bardzo dużo cukru, który jest najzwyczajniej w świecie niezdrowy. Dodatkowo kwasy, które znajdują się w coca-coli są szkodliwe.
Zobacz też:
Ashwagandha – co to jest i dlaczego warto ją stosować?
Karmel amoniakalno-siarczynowy to związek, którego nie powinniśmy często spożywać. Działa bardzo negatywnie na jelita, przyśpieszając ich perystaltykę. Dodatkowo brązowy barwnik wypłukuje z organizmu witaminę B.
Kwas ortofosforowy również uznawany jest za szkodliwy, ponieważ wytrąca wapń z kości. Szczególnie powinny unikać kwasu dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze. Dodatkowo duża ilość kofeiny, która znajduje się w napoju sprawia, że zwiększa się insulinooporność tkanek.
Co się dzieje z organizmem po wypiciu puszki coca-coli?
Nie wiele osób zdaje sobie sprawę, jakie procesy zachodzą w organizmie po wypiciu puszki coca-coli. Dlaczego warto z niej zrezygnować? Wystarczy zobaczyć, jak negatywnie wpływa na narządy wewnętrzne.
1. Pijemy coca-colę.
2. 10 minut później:
Do organizmu wprowadziliśmy 5 łyżeczek cukru oraz substancje szkodliwe. Nic się nie dzieje.
3. 20 minut później:
Nagle wzrasta poziom cukru we krwi, a trzustka zaczyna nadprodukcję insuliny. Cukier zaczyna być przetwarzany w kulki tłuszczu, które łatwo przyswaja organizm i zaczyna ich magazynowanie.
4. 40 minut później:
Kofeina zawarta w coca-coli w znacznej ilości została wchłonięta przez organizm. Ciśnienie się podnosi, a w wątrobie wzrasta stężenie cukru. Po chwili cukier zostaje uwolniony do krwi.
5. 60 minut później:
Dochodzi do hiperglikemii, czyli spadku ciśnienia cukru we krwi. Obniża się energia i koncentracja.