Warzywa: które są najzdrowsze? - Piekniejsze.pl

Warzywa: które są najzdrowsze?

Warzywa są źródłem wielu witamin oraz składników odżywczych. Które z nich najlepiej sprawdzą się w codziennej diecie?
Warzywa: które są najzdrowsze?
Warzywa: które są najzdrowsze?, fot. pixabay.com

Warzywa (obok owoców) są źródłem zdrowej i zbilansowanej diety. Zawierają witaminy i składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na działanie organizmu. Które z nich są najzdrowsze i warte włączenia do codziennej diety?

Zobacz też:

Owoce: które są najzdrowsze?

Warzywa – dlaczego warto je jeść?

Warzywa dostarczają składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim warzywa są nisko kaloryczne i zawierają małe ilości tłuszczu. Dodatkowo nie występuje w nich cholesterol.

Są źródłem wielu witamin, które niesamowicie wzbogacają naszą dietę. Mają również duże ilości potasu, błonnika pokarmowego i kwasu foliowego, co wpływa pozytywnie na wiele organów i narządów wewnętrznych.

Dodatkowo regularne spożywanie warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, problemów z wysokim ciśnieniem czy chorób sercowo-naczyniowych. Następną zaletą spożywania warzyw jest ich wpływ na naszą odporność przed infekcjami. Pomagają również w zwalczaniu stresu i dodają siły oraz energii w codziennych aktywnościach.

Zobacz też:

Jak łagodzić stres? Najlepsze metody

Najzdrowsze warzywa

Najzdrowsze warzywa to takie, które zawierają cenne składniki odżywcze, czyli witaminy (A, C, E, K, B), składniki mineralne (między innymi fosfor, żelazo, miedź, cynk), przeciwutleniacze oraz błonnik. Są to przede wszystkim:

  • Rzeżucha – jest bogata w jod oraz witaminy A, C i B. Ma właściwości dezynfekujące na przewód pokarmowy, orzeźwia organizm i działa moczopędnie. Zawiera potas i żelazo. 

  • Kapusta pekińska – jest bogata wapń, potas, kwas foliowy i wiele witamin, w tym C, A i B6. Dzięki temu wpływa pozytywnie na układ kostny i odpornościowy. Dodatkowo jej spożywanie ułatwia utrzymywanie prawidłowego poziomu ciśnienia we krwi.

  • Cykoria – jest źródłem witaminy C, magnezu, wapnia, potasu oraz beta-karotenu. Ma właściwości, które wspierają powstawanie czerwonych krwinek. Działa również pobudzająco na przewód pokarmowy, wątrobę i nerki.

  • Szpinak – to źródło wielu witaminy C, B6, potasu, żelaza, wapnia, magnezu, beta-karotenu i błonnika. Dodatkowo jest świetnym suplementem kwasu foliowego. Regularne spożywanie szpinaku może zapobiec zachorowaniu na wiele nowotworów.

  • Pietruszka – jest bogata w wiele składników odżywczych. Natka pietruszki jest źródłem witaminy C, potasu i żelaza, kwasu foliowego i prowitaminy A (beta-karoten). Korzeń jest źródłem potasu, wapnia, fosforu, a także magnezu, beta-karotenu i witaminy C. Ma działanie moczopędne i oczyszczające. 

Zobacz też:

Produkty z największą ilością witaminy K