Owoce: które są najzdrowsze?
Owoce to podstawa każdej zdrowej i dobrze zbilansowanej diety. Dostarczają naszemu organizmowi wiele witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Które z nich są najzdrowsze i warte włączenia do codziennej diety?
Zobacz też:
Witaminy – niezbędnik na jesienne chłody
Owoce – dlaczego warto je jeść?
Oprócz tego, że owoce zawierają wiele składników odżywczych, świetnie wpływają na nasze samopoczucie, kondycje czy wygląd. Dlaczego powinniśmy je jeść i włączyć do codziennej diety?
Przede wszystkim owoce zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. To sprawia, że wzmacnia się nasza odporność i wzrasta obrona organizmu przed infekcjami. Wpływają również na układ nerwowy, co sprawia, że poprawia się praca mózgu, zdolność do zapamiętywania oraz koncentracji.
Z racji tego, że owoce są źródłem węglowodanów pomagają zwalczyć senność i zmęczenie, co dodaje siły do codziennych aktywności. Znajduje się w nich również spora ilość błonnika, co korzystnie wpływa na pracę jelit oraz procesy trawienne.
Owoce znacząco wpływają również na wygląd. Poprawiają kondycję włosów i paznokci oraz stan skóry. Dzięki dużej zawartości wody, pomagają w nawodnieniu organizmu, a w upalne dni wydają się być idealną przekąską.
Zobacz też:
Jak schłodzić swój organizm latem?
Najzdrowsze owoce
Najzdrowsze owoce to takie, które zawierają cenne składniki odżywcze, czyli witaminy (A, C, E, K, B), składniki mineralne (między innymi fosfor, żelazo, miedź, cynk), przeciwutleniacze oraz błonnik. Są to przede wszystkim:
- Grejpfrut – dostarcza do organizmu spore ilości kwasu askorbinowego i beta-karotenu. Dodatkowo jest nisko kaloryczny i posiada flawonoidy, które wzmacniają odporność i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.
- Truskawka – zawiera wiele witaminy C. Dodatkowo jest źródłem kwasu elagowego, który przeciwdziała zmianom nowotworowym. Bogata również w flawonoidy oraz błonnik.
- Winogrona – zawiera flawonoidy, czyli związki, które wykazują działani antynowotworowe. Owoc bogaty jest również w fosfor, potas, wapń i magnez. Dodatkowo jest źródłem witaminy A, C i B.
- Maliny – maliny są źródłem witaminy A i C. Dodatkowo są bogate w potas, magnez, wapń i żelazo, co sprawia, że wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
- Awokado – mimo, że awokado jest bardzo kalorycznym owocem, ma wiele składników odżywczych. Jest źródłem kwasu foliowego oraz kwasów z grupy omega. Ma również potas.
Zobacz też:
Awokado, jakie ma właściwości? Prosty przepis na guacamole