Czego nie jeść w ciąży?

Kobieta, która spodziewa się dziecka musi podejść do swojej diety zdrowo i racjonalnie. Należy pamiętać, aby nie objadać się z myślą “przecież jem za dwoje”, ponieważ wartość energetyczna posiłków spożywanych przez ciężarne kobiety wzrasta dopiero w drugim trymestrze ciąży o 360 kcal na dzień. W trzecim trymestrze wzrasta o kolejne 115 kcal.
Najważniejsze jednak, by w okresie ciąży skupić się na odpowiedniej jakości pożywienia. Niektóre produkty powinny zniknąć z jadłospisu kobiet w ciąży. Jakie? Sprawdź!
Zobacz też: Jakie badania wykonać przed odstawieniem tabletek antykoncepcyjnych?
Czego nie jeść w ciąży?
Aby zminimalizować ryzyko zakażeń pokarmowych czy problemów zdrowotnych u siebie i dziecka zrezygnuj z poniższych produktów.
Surowe produkty
Unikaj surowych ryb (np. sushi), niektórych mięs (niedogotowane czy surowe), a także niepasteryzowanych produktów, takich jak niepasteryzowane sery, które mogą zawierać bakterie, takie jak listeria.
Zbyt duża ilość kofeiny
Nadmierna ilość kofeiny może być niekorzystna, warto więc ograniczyć spożywanie kawy, herbaty i napojów gazowanych zawierających kofeinę.
Nieumyte owoce
Nieumyte owoce i warzywa mogą być zanieczyszczone pestycydami, bakteriami lub toksoplazmozą.
Produkty mleczne
Zrezygnuj z mleka niepasteryzowanego i przetworów z niego przygotowanych np. oscypków.
Orzeszki ziemne
Zrezygnuj ze spożywania orzeszków ziemnych. Mogą one zawierać aflatoksyny, które mogą uszkodzić płód.
Wątróbka
Nie musisz jej całkowicie eliminować. Jednak pamiętaj, aby nie jeść jej zbyt często, ponieważ zawiera dużo witaminy A, której nadmiar może zaburzyć prawidłowy rozwój dziecka.
Ciąża to wyjątkowy czas, w którym ważną rolę odgrywa dieta. Warto więc w tej sprawie skonsultować się z lekarzem lub specjalistą ds. żywienia w celu uzyskania szczegółowych zaleceń dotyczących diety w ciąży.
Zobacz też: Nie tylko brak miesiączki! Sygnały, które wysyła Twój organizm by powiedzieć Ci o ciąży!