Kwas foliowy. Dlaczego jest tak ważny w okresie ciąży? - Piekniejsze.pl

Kwas foliowy. Dlaczego jest tak ważny w okresie ciąży?

Kwas foliowy to bardzo ważna witamina z grupy B, którą powinny suplementować kobiety w ciąży oraz te, które dopiero planują w niej być. Dlaczego?
Kwas foliowy. Dlaczego jest tak ważny w okresie ciąży?
Kwas foliowy. Dlaczego jest tak ważny w okresie ciąży?, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Kwas foliowy to bardzo ważny suplement diety kobiet w ciąży oraz tych pań, które dopiero planują starać się o dziecko. Dlaczego suplementacja tej witaminy z grupy B jest tak ważna w przypadku starań o dziecko? Sprawdź.

Zobacz też:

Rodzaje testów ciążowych. Który wybrać?

Kwas foliowy – co to?

Kwas foliowy, również znany jako witamina B9, to związek organiczny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, która pełni kluczowe role w wielu procesach biologicznych, takich jak synteza DNA, naprawa DNA, produkcja czerwonych krwinek i funkcjonowanie układu nerwowego.

Zobacz też:

Ciążowe rekordy świata

Kwas foliowy występuje naturalnie w różnych produktach spożywczych, takich jak zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż, sałata), strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica), owoce (cytrusy, awokado, banany). Dodatkowo, niektóre produkty spożywcze są wzbogacane w kwas foliowy, mowa tu o mące, chlebie czy płatkach kukurydzianych.

Zobacz też:

Grota solna w ciąży – czy można korzystać?

Kwas foliowy, a ciąża

Warto zaznaczyć, że kwas foliowy odgrywa kluczową rolę podczas ciąży. Jest tak, ponieważ jego suplementacja jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju zarodka i jego układu nerwowego.

Zobacz też:

Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto go suplementować?

Przyjmowanie kwasu foliowego zaleca się na 6 miesięcy przed zajściem w ciążę, ponieważ zmniejsza to ryzyko wystąpienia u noworodka wad cewy nerwowej, takich jak przepuklina oponowo-rdzeniowa czy anencefalia.

Właściwości zdrowotne goździków

Zaleca się, aby kobiety w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę, stosowały suplementację kwasem foliowym w dawce 400 mikrogramów na dzień. Kobiety, które są już w ciąży, powinny zwiększyć dawkę do 600 mikrogramów na dzień.

W przypadku ciąży mnogiej, np. bliźniaczej, dawka może być jeszcze wyższa. Kwas foliowy może być przyjmowany zarówno w postaci suplementów, jak i z naturalnych źródeł, takich jak zielone warzywa liściaste, strączkowe czy owoce.