Przepisy na zupy krem. Przedstawiamy najlepsze z nich

Większość z nas uwielbia zupy krem, zwłaszcza w sezonie wiosennym. Z powodu ogromnej ilości świeżych, sezonowych warzyw, możemy dać ponieść się naszej fantazji i wyobraźni. Przedstawiamy przepisy na 5 najlepszych zup kremowych!
Zobacz też: Szparagi. Przepisy na dania z ich wykorzystaniem
Spis treści:
#1 Zupa krem ze szparagów
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów,
- 400 g ziemniaków,
- 50 g masła,
- 500 ml wody,
- 40 g śmietanki kremówki 30 %,
- 15 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
Szparagi umyj w zimnej wodzie i oderwij zrogowaciałe końcówki. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw, zdejmij z nich jedną warstwę. Ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka. Dolej do nich dwie szklanki zimnej wody oraz masło. Całość przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość doprowadź do zagotowania, a następnie na mniejszym palniku gotuj przez 5 minut. Dodaj pokrojone szparagi i ponownie zagotuj. Po tym czasie zmniejsz moc kuchenki i gotuj 15 minut. W osobnej misce wymieszaj śmietankę z mąką i dodaj do zupy. Zagotuj, wymieszaj całość i zdejmij z palnika. Całość zblenduj. Zupa krem gotowa!
Zobacz też: Międzynarodowy Dzień Hummusu. Dania z użyciem produktu

#2 Zupa krem z pomidorów
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 cebuli,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- 1 kg dojrzałych, świeżych pomidorów,
- 1/2 łyżki octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki posiekanej bazylii,
- ser camembert.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy na drobną kosteczkę, a następnie szklimy je na oliwie z oliwek. W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy podsmażoną cebulkę, czosnek oraz pokrojone pomidory. Dodajemy ocet oraz cukier. Po chwili dodajemy bulion warzywny i doprowadzamy do zagotowania. Następnie gotujemy na mniejszym ogniu jeszcze przez 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zupę blendujemy. Doprawiamy całość bazylią. Podajemy z kawałkiem sera camembert, który roztopi się pod wpływem ciepła. Gotowe!
Zobacz też: Lody truskawkowe – szybki i prosty przepis

#3 Zupa krem z dyni
Składniki:
- 800 g dyni,
- 250 g ziemniaków,
- 25 g masła,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru,
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu.
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ z dyni oraz obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pokrojony czosnek i cebulę szklimy na maśle. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy dynię, ziemniaki, sól, kurkumę i imbir. Po okołu 5 minutach dolewamy bulion i doprowadzamy do zagotowania. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Później dodajemy pomidora i gotujemy kolejne 5 minut. Na koniec blendujemy. Zupa gotowa!
Zobacz też: Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

#4 Zupa krem serowa
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 400 g serka topionego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- papryka słodka w proszku.
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę siekamy na drobną kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Do garnka wlej bulion i doprowadź do zagotowania. Następnie dorzuć podsmażoną cebulkę i czosnek oraz serki topione. Gotujemy, aż serki się roztopią. Dodajemy sól, pieprz oraz paprykę do smaku. Całość blendujemy. Gotowe!
Zobacz też: Lody truskawkowe – szybki i prosty przepis

#5 Zupa krem czosnkowa
Składniki:
- 2 główki czosnku,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 2 cebule,
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/4 płaskiej łyżeczki kminku i tymianku.
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Dodajemy do niego oliwę z oliwek. Cebulę kroimy i wkładamy do garnka. Szklimy ją przez około 10 minut. Następnie dodajemy bulion warzywny i ziemniaki. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 15 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i dodajemy do zupy, gotując następne 10 minut. Na koniec dodajemy serek mascarpone oraz przyprawy. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Na sam koniec blendujemy. Gotowe!
Zobacz też: Rurki z kremem. Prosty i szybki przepis na ,,te dni”
