Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu - Piekniejsze.pl

Dzień Czekolady 2022. Przepisy na desery z użyciem tego uwielbianego produktu

Dziś Dzień Czekolady. Może ona przybierać różne formy i może być jedzona na wiele sposobów. Przedstawiamy 5 deserów z jej użyciem!
Dzień Czekolady 2022
fot. pixabay

Na 12 kwietnia ustanowiono Dzień Czekolady. Na całym świecie na ten produkt ludzie wydają ponad 7 miliardów złotych rocznie. Spożywany w umiarkowanej ilości pozytywnie wpływa na pracę mózgu oraz układ krążenia. Zawiera w sobie również magnez. Dziś przedstawiamy 5 przepisów z użyciem właśnie czekolady!

#1 Lava cake

Składniki:

  • 1/2 czekolady mlecznej,
  • 1/2 czekolady gorzkiej,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki
  • troszkę cukru pudru.

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną oraz gorzką. Następnie dodajemy do niej masło i całość mieszamy. Jajka rozbijamy i również łączymy z czekoladą i masłem. Na sam koniec dodajemy mąkę i szybkim ruchem miksujemy składniki. Ciasto przelewamy do okrągłych foremkach i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni, na 12 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. W środku deser powinien się rozpływać!

deser czekoladowy
fot. pixabay

#2 Lody czekoladowe

Składniki:

  • 400 g śmietanki 30%,
  • 140 g mleka skondensowanego,
  • 8 łyżek gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Śmietankę 30% ubijamy przez około 5 minut. Gdy przybierze jednolitą i gładką konsystencję dodajemy do niej mleko skondensowane i mieszamy. Dodajemy kakao i łączymy produkty ze sobą. Przekładamy do miseczek i wkładamy całość na 3 godziny do zamrażarki. Lody gotowe!

lody czekoladowe
fot. pixabay

#3 Krem czekoladowy

Składniki:

  • 180 g czekolady mlecznej,
  • 80 ml śmietanki 30%,
  • kolejne 220 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przelewamy do miski. Następnie dolewamy do niej 80 ml śmietanki 30% i mieszamy. W osobnej miseczce ubijamy 220 ml śmietanki 30%. Następnie dodajemy krem czekoladowy i mieszamy. Przelewamy do pucharków i wstawiamy na godzinę do lodówki. Czekoladowy krem gotowy!

krem czekoladowy
fot. pixabay

#4 Czekoladowe pralinki z mascarpone

Składniki:

  • 250 g mascarpone,
  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki masła,
  • dodatkowo 150 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

W misce dokładnie miksujemy mascarpone. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Gdy ostygnie łączymy ją z serkiem. Gdy podczas mieszania zacznie przybierać konsystencję jednolitej masy, wkładamy ją do lodówki na godzinę.

Ze schłodzonej masy formujemy kulki. Układamy je na blaszce, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Ponownie wkładamy je na godzinę do lodówki. 180 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masłem. Kulki obtaczamy w czekoladzie i wkładamy do lodówki, aby zastygła. Pralinki gotowe!

pralinki czekoladowe
fot. pixabay

#5 Gorąca czekolada z piankami

Składniki:

  • 250 ml mleka,
  • 70 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka kakao,
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 10 pianek.

Przygotowanie:

Na niewielki ogień nakładamy rondelek, do którego wlewamy mleko. Następnie dodajemy śmietankę oraz kakao, delikatnie mieszając. Po chwili dorzucamy połamaną czekoladę i mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Podgrzewamy, aż płyn nie zgęstnieje. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek i dokładamy na wierzch pianki. Gotowe!

fot. pixabay